Avocații cu 18 ani vechime ar putea fi numiți în funcții de judecător și procuror prin interviu

Avocații cu 18 ani vechime ar putea fi numiți în funcții de judecător și procuror prin interviu

Avocații care au cel puțin 18 ani de vechime în profesie ar putea ajunge judecători sau procurori fără să mai treacă printr-un examen de admitere în magistratură, potrivit unei propuneri recente a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mai exact, aceștia ar putea fi numiți pe posturile vacante stabilite de CSM, în urma unui interviu susținut în fața Plenului Consiliului. Condiția esențială ar fi ca avocații să aibă o reputație profesională intact, notează cei de la avocatnet.

"Avocații cu o vechime în profesie de cel puțin 18 ani, care nu au fost sancționați disciplinar și nu au avut abateri de la codul deontologic, pot fi numiți în funcții vacante de judecător sau procuror la judecătoriile sau parchetele care funcționează pe lângă acestea, stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii.", scrie în propunerea transmisă de CSM Ministerului Justiției.

Practic, această prevedere le-ar permite avocaților cu o reputație profesională neștirbită să intre mai ușor în magistratură, fără a susține un examen scris. Propunerea celor din Consiliu este ca acești avocați să susțină un interviu în fața Plenului CSM.

Diferența față de situația actuală este destul de mare, întrucât avocații care vor să ajungă magistrați trebuie să treacă de întregul examen de admitere în magistratură. Acesta presupune atât o probă scrisă de teorie, cât și una de raționament logic, precum și un interviu în fața unei comisii speciale. Așadar, numirea în baza unui interviu în fața CSM ar fi o schimbare majoră pentru aceștia.

"Dacă pentru aceleași  posturi  există  și cereri de transfer ori s-au început procedurile pentru  ocuparea acestora prin promovare, se va da prioritate promovărilor sau cererilor de transfer.", conform celor propuse de Consiliu.

Totuși, dacă astfel de avocați ar fi numiți în funcții de judecător/ procuror, ei nu ar putea beneficia de pensia de serviciu mai devreme de zece ani de la data numirii în funcție, potrivit propunerii CSM.

În egală măsură, și judecătorii și procurorii cu cel puțin 18 ani vechime în aceste funcții vor avea dreptul să devină, fără examen sau concurs, avocați, mediatori, notari sau executori judecătorești, potrivit propunerii Ministerului Justiției. Cerința principală este ca aceștia să fi fost eliberați din funcție din motive neimputabile lor, pentru că, în caz contrar, ar însemna că reputația acestora nu este tocmai intactă. La această propunere, cei din CSM au mai adăugat însă că și judecătorii și procurorii în funcție ar trebui să aibă acest drept.

Prevederile propunerii nu se aplică momentan. Acestea mai trebuie aprobate de Guvern, votate de parlamentari, promulgate de șeful statului și publicate în Monitorul Oficial, scriu cei de la CSM.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News