Avocat român în SUA: Problema în România este resemnarea

Avocat român în SUA: Problema în România este resemnarea

Răzvan Miuțescu este asociat al firmei de avocatură Gorman & Williams, din Baltimore, Maryland, și Washington, D.C. Românul practică avocatură de trei ani de zile, de când a terminat Facultatea de drept a University of Notre Dame din Indiana, SUA. Răzvan Miuțescu este implicat și în proiecte prin intermediul cărora încearcă să îmbunătățească și situația din România.

Principalele sale zone de interes ca avocat sunt afacerile, zona imobiliară, tranzacțiile comerciale și financiare. Alături de alți colegi din GRSPSociety, el va organiza în toamna acestui an mai multe conferinţe pe teme juridice în oraşe mari din România, cu lectori avocaţi din SUA şi România.

Un alt proiect pe care Răzvan vrea să-l dezvolte este un schimb de experienţă prin care un tânăr avocat român va putea să lucreze la o firmă de avocatură din SUA  pentru o perioadă de trei până la patru luni.

Interviu acordat în exclusivitate pentru Voci pentru România şi evz.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce poţi spune despre conferinţele pe care le vei organiza în România, în toamnă? Răzvan Miuțescu: Sunt implicat în cadrul GRSPSociety într-un proiect numit Legal Lectures and Law Internships. Prin acest proiect căutăm să influenţam într-un mod pozitiv calitatea vieţii juridice din România. Acest proiect are două componente. Pe de o parte, vom încerca să organizăm în toamna acestui an conferinţe pe teme juridice în mai multe oraşe din România. 

Despre ce oraşe este vorba?Posibile locaţii pentru aceste conferinţe sunt: Aradul, Timişoara şi Bucureştiul.

Vor veni şi avocaţi din SUA. Ce pot învaţa tinerii studenţi de specialitate şi avocaţi români?Vom avea ca lectori avocaţi din SUA şi din România. Pe de altă parte, vom încerca să organizăm un program de schimb de experienţă prin care vom oferi posibilitatea unui tânăr avocat sau unei tinere avocate din România să lucreze la o firmă de avocatură din SUA pentru o perioadă de trei până la patru luni. Eu am încrederea că toţi participanţii la acest proiect vor beneficia de pe urma lui. Si când spun toţi, chiar mă refer la toţi, la prezentatori, la audienţă, la organizatori şi la firma de avocatură despre care vorbeam. Cred că va fi o experienta din care vom învăţa unii de la ceilalţi cum se practică dreptul şi, în general, ce înseamnă să faci parte din viaţa juridică din România sau din SUA.

În ce alte proiecte mai eşti implicat?Sunt implicat într-o organizaţie care prestează servicii gratuite artiştilor cu venituri mici. Organizaţia se numeşte Maryland Lawyers for the Arts. Este o activitate care îmi face deosebită plăcere pentru că am oportunitatea să ajut efectiv oameni care chiar au nevoie de ajutor, oameni care au de oferit ceva pozitiv lumii în care trăiesc şi care, din păcate, nu au avut posibilitatea să obtină resursele necesare pentru a-şi practica meseria. De asemenea, mă implic activ în comitete de legislaţie şi de drept comercial ale baroului din orasul Baltimore din statul Maryland unde locuiesc. Scopul acestor comitete este acela de a îmbunătăţii mediul juridic, pe cât posibil, şi în general, viaţa societăţii de aici.

Ai experienţa americană. Prin comparaţie, ce lucruri ar trebui schimbate în România? Mi-e greu să răspund direct la acesta întrebare fără a atinge subiecte politice. Totuşi pot să spun că multe lucruri trebuie schimbate şi acest fapt este cunoscut. Personal, consider că aparenta apatie generală şi resemnarea la condiţiile actuale sunt un impediment serios în calea oricăror schimbări semnificative în România. Suntem o ţara democratică unde cetăţenii par să nu dorească să îşi exerseze drepturile democratice, inclusiv implicarea în activităţi civice pentru îmbunătăţirea societăţii în care trăiesc.

De ce crezi că se întâmplă asta? Nu ştiu. Poate din obişnuinţă, dar refuz să cred că resemnarea este una din caracteristicile românului pe care am moştenit-o de la generaţiile care au trăit în perioada comunismului. Dacă aş şti răspunsul la acesta întrebare cred că aş putea răspunde implicit la multe alte întrebări referitoare la situaţia în care se află România la ora actuală. În opinia mea apatia generală este doar aparentă pentru că, eu cred, în realiate tinerilor le păsa despre situaţia în care se află România la ora actuală şi le păsa de viitorul lor. Cred că este mică diferenţa dintre nepăsare şi dorinţa de a schimba ceva prin efortul depus. În ultimii doi-trei ani în România au început o serie de schimbări şi aud tot mai des despre organizaţii non-guvernamentale şi activităţi voluntare.

Dar despre  despre avantajele pe care le are România ce poţi spune? Nu ştiu dacă există nişte avantaje anume ale României faţă de alte ţări. Poate diversitatea resurselor naturale de care beneficiem şi pe care se pare că le irosim deocamdată. Revenind însă la problema României şi a resemnării, cred că această sete de schimbare de care vorbeam este şi soluţia la problemele actuale. Eu consider că încurajând şi ajutând tineri care vor să schimbe ceva cu sfaturi sau implicându-ne direct in activitatile lor civice facem un pas înainte. Şi poate că, nu în ultimul rând, putem ajuta prin exemplul pe care îl oferim. Eu sper că în anii care vin, cel puţin în ceea ce mă priveşte, să mă pot implica mai mult în activităţi civice în România şi sper să găsesc colegi şi prieteni care să mă însoţească în demersurile mele.