Evenimentul Zilei > International > Avionul malaysian dispărut. Sistemele de comunicație au fost oprite intenționat și aeronava DETURNATĂ
Avionul malaysian dispărut. Sistemele de comunicație au fost oprite intenționat și aeronava DETURNATĂ

Avionul malaysian dispărut. Sistemele de comunicație au fost oprite intenționat și aeronava DETURNATĂ

Ancheta în cazul zborului MH 370 al Malaysia Airlines, care a dispărut în mod misterios acum o săptămână, se axează în prezent pe varianta că sistemele de comunicații ale aeronavei au fost deconectate intenționat de către un membru al echipajului sau unul dintre pasageri, potrivit BBC.

Anunțul a fost făcut de primul ministru al Malaysiei, Najib Razak, oficialul precizând că noile dovezi obținute cu ajutorul sateliților și al radarelor indică faptul că "a fost vorba despre o acțiune deliberată a unei persoane aflate la bordul avionului".
"Probele obținute de la sateliți arată, cu un grad mare de certitudine, că sistemul de comunicații al aeronavei a fost oprit intenționat, iar avionul s-a întors din drum, zburând către vest. Ancheta a ajuns într-o fază nouă, care îi vizează pe membrii echipajului și pasagerii aflați la bord", a mai precizat premierul Razak.
Direcția și altitudinea au fost schimbate de mai multe ori
Pe de altă parte, un oficial militar malaysian care participă la operațiunile de căutare ale avionului a declarat astăzi pentru agenția AFP, sub protecția anonimatului, că doar "un pilot experimentat, competent şi în activitate" ar fi putut face așa ceva. Potrivit sursei citate, un radar militar a detectat o aeronavă timp de mai multe ore după dispariția de pe radarele civile a zborului MH370.

"Avionul s-a îndreptat către Oceanul Indian, în sens opus rutei care ar fi trebuit să o urmeze pentru a ajunge de la Kuala Lumpur la Beijing. Se pare că ştia foarte bine cum să evite radarele civile. Se pare că le-a studiat foarte îndeaproape", a mai precizat oficialul militar.
Înainte să piardă contactul cu turnul de control, aeronava și-ar fi schimbat direcţia şi altitudinea de mai multe ori, potrivit unui articol publicat ieri de New York Times. Citând surse apropiate anchetei, jurnaliștii americani susțin că avionul ar fi urcat până la 13.700 de metri altitudine, peste limita autorizată pentru un Boeing 777.
Semnalele radarelor indică faptul că avionul ar fi coborât ulterior până la o altitudine de 7.000 de metri, în apropiere de Penang, o insulă malaysiană foarte populată.

Aeronava Malaysia Airlines a dispărut din ecranele radarelor civile la o oră de la decolare, iar ultima poziţie cunoscută este undeva la jumătatea drumului, între coastele Malaysiei şi Vietnamului.
CITIȚI ȘI:

  • UPDATE. Rudele pasagerilor din avionul dispărut susțin că telefoanele mobile încă funcționează
  • Enigma perfectă din jurul avionului dispărut în sud-estul Asiei
  • UPDATE. AVIONUL DISPĂRUT, victima unui ATENTAT? Aparatul s-ar fi întors din drum, imediat după decolare.VEZI şi dacă au fost români la bord
  • INTERNAUŢII se solidarizează pentru găsirea avionului dispărut. Milioane de imagini din satelit, vizionate de VOLUNTARI