Avionul DOBORÂT care schimbă JOCURILE în Orientul Mijlociu. Și-a pierdut Israelul INVINCIBILITATEA?

Avionul DOBORÂT care schimbă JOCURILE în Orientul Mijlociu. Și-a pierdut Israelul INVINCIBILITATEA?

Un avion de luptă israelian a fost doborât în cea mai mare ciocnire dintre Israel și forțele Damascului sprijinite de Teheran.

Avionul de tip F-16, care făcea parte dintr-o formațiune de cel puțin opt aparate ridicate de la sol ca răspuns la ceea ce statul evreu a afirmat că a fost incursiunea unei drone iraniene, a fost doborât în spațiul său aerian de o rachetă siriană și s-a prăbușit în nordul Israelului. Ambii piloți au reușit să se ejecteze însă au fost răniți, unul grav, informează Reuters.

Este primul avion pe care Israelul îl pierde de la începutul războiului din Siria, în 2011. Un eveniment de o gravitate excepțională, care poate marca o cotitură în evoluția evenimentelor din Orientul Mijlociu.

Ca represalii pentru pierderea aparatului, Israelul a ridicat de la sol tot sâmbătă o formațiune de luptă și mai numeroasă lovind, după propriile afirmații, 12 ținte iraniene și siriene în Siria, inclusiv sisteme antiaeriene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gruparea libaneză Hezbollah sprijinită de Iran a declarat că doborârea avionului israelian marchează „începutul unei noi faze strategice” care va limita capacitatea Israelului de a pătrunde în spațiul aerian sirian.

Implicarea Iranului în războiul civil din Siria, în sprijinul regimului Assad, inclusiv desfășurarea de forțe pro-iraniene lângă Înălțimile Golan, ocupate de Israel, a provocat îngrijorarea statului evreu, care a avertizat că va contracara orice amenințare la adresa sa.

Însă Israelul și Siria au dat semnale că nu doresc o amplificare a conflictului, chiar dacă premierul Netanyahu a mers de urgență la cartierul general din Tel Aviv, iar alianța pro-Assad a promis un răspuns puternic la orice „acțiune teroristă” a Israelului.

Rusia, ale cărei forțe au intervenit în Siria în 2015 în sprijinul lui Assad, și-a exprimat îngrijorarea și a îndemnat ambele părți să dea dovadă de reținere și să se abțină de la orice escaladare.

Netanyahu a declarat că a avut o convorbire telefonică cu Putin în care au convenit să continue coordonarea militară ruso-israeliană în Siria, pentru a evita o ciocnire accidentală.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

Totul a început la ora locală 04.30, când un elicopter israelian Apache a doborât o dronă iraniană deasupra localității Beit Shean, după cum a anunțat Tel Aviv-ul. Drona a fost observată când a decolat de la o bază din Siria și a fost interceptată când a pătruns în spațiul aerian israelian.

Apoi avioanele israeliene au lovit o instalație din Siria de la care, a spus armata israeliană, ar fi fost operată drona-intrusă. Un aparat F-16 s-a prăbușit la revenirea din misiune, lângă localitatea Harduf, pe un câmp gol.

„Am auzit o mare explozie și apoi sirene. Nu am știut ce s-a întâmplat, am auzit avioane și elicoptere”, a declarat Yosi Sherer, de 51 de ani, care locuia la un hotel din apropiere.

Zborurile pe aeroportul internațional de la Tel Aviv au fost întrerupte pentru o perioadă scurtă de timp.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a declarat că au fost descoperite bucăți din rachetă lângă locul prăbușirii avionului: „Nu știm încă dacă este o SA-5 sau o SA-17, însă este o rachetă anti-aeriană siriană.”

Israelul a efectuat un al doilea raid în Siria. Alianța pro-Assad a declarat că Israelul a atacat o bază de drone din centrul Siriei însă a negat că vreuna din dronele sale a pătruns în spațiul aerian israelian. Iranul a respins și el versiunea israeliană ca fiind „ridicolă”.

David Ivry, un fost comandant al forțelor aeriene israeliene, a declarat pentru Reuters că este primul avion F-16 doborât de când Israelul a început să folosească aparate de acest tip în anii 1980.

SUPERIORITATE AERIANĂ

Israelul deține de multă vreme o superioritate aeriană în regiune, raidurile sale periodice în Siria desfășurându-se fără a se înregistra vreodată incidente majore. Raidurile vizau de obicei livrări de arme către Hezbollah, care a salutat doborârea aparatului F-16: „Evenimentele de azi înseamnă că vechile ecuații au încetat să mai fie valabile”.

Trupe iraniene și miliții șiite sprijinite de Iran, inclusiv Hezbollah, luptă în număr mare în Siria, în ajutorul regimului Assad. Șeful armatei iraniene a avertizat în octombrie trecut Israelul să nu violeze spațiul aerian israelian.

Un oficial al alianței pro-Assad (din care face parte și Rusia) a declarat că doborârea aparatului F-16 este un „mesaj” trimis Israelului. Însă a adăugat: „Nu cred că lucrurile se vor dezvolta într-un război regional”.

Administrația americană se află la unison cu Israelul în ceea ce privește tonul dur la adresa Iranului și a declarat că unul dintre obiectivele Washingtonului în Siria. Cu ocazia vizitei sale în Israel luna trecută, vicepreședintele Mike Pence a numit Iranul „sponsorul numărul unu al terorismului mondial”.