Aveți acest model de smartphone? La ce pericol vă expuneți şi cum vă fură datele prin aplicațiile instalate

Aveți acest model de smartphone? La ce pericol vă expuneți şi cum vă fură datele prin aplicațiile instalate Sursa: Arhiva EVZ

Telefoanele inteligente cu Android foarte populare și aplicațiile preinstalate pe acestea transmit informațiile private ale utilizatorilor în afara dispozitivului fără consimțământ, a constatat un nou studiu.

Într-un raport publicat recent, informaticienii de la Universitatea din Edinburgh și Trinity College Dublin au spus că Informațiile de Identificare Personală (PII) de pe smartphone-uri sunt returnate diferitelor entități. Cercetătorii au adăugat că au descoperit că PII sunt partajate doar cu firmware-ul chinez, și nu cu versiunea globală.

În ciuda unor setări restrictive, cercetătorii au descoperit că dispozitivele au trimis „o cantitate îngrijorătoare” de date personale furnizorului de telefoane și operatorilor de rețele mobile din China. De fapt, ei au remarcat că dispozitivul a trimis PII operatorilor chinezi de rețele mobile chiar și atunci când aceștia nu au introdus o cartelă SIM sau au folosit un SIM cu un alt operator.

Oamenii de știință au efectuat analize de trafic pe smartphone-uri Android din China

Cu toate că industria smarphone-urilor este foarte dezvoltată - Apple și Samsung fiind cele mai mari nume din industrie la momentul actual -  există și pericole. Totodată, există mulți alți producători cunoscuți în toată lumea, care vând anual milioane de device-uri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii dintre aceștia provin din China, iar telefoanele pe care le comercializează vin cu specificații uimitoare, la prețuri mult mai accesibile. Totuși, nu toate telefoanele sunt sigure. Unele dintre ele includ spyware periculos, după cum arată un raport recent.

Ei au descoperit că dispozitivele acordă „privilegii periculoase” unui număr mare de aplicații de sistem, furnizori și terțe părți preinstalate. Aceste aplicații au obținut acces la informații precum identificatori persistenti, coordonate GPS, numere de telefon, date de utilizare a aplicațiilor, istoric apeluri/SMS și liste de contacte.

Telefoanele Oppo, Xiaomi și OnePlus partajează date despre utilizatori

Printre dispozitivele care ar conține aplicații periculoase se numără telefoanele OPPO, Xiaomi, Realme și OnePlus, după cum arată studiul menționat. Acestea ar aduna foarte multe date despre utilizatori, care ajung la servere, dar fără acordul proprietarilor.

Studiul a mai remarcat că informațiile de la dispozitive, atunci când sunt combinate, ar putea prezenta riscuri grave de descoperire a identității utilizatorului și de a permite urmărirea extinsă. În plus, transmiterea datelor continuă chiar și atunci când dispozitivul și utilizatorul său se mută în afara Chinei și într-o jurisdicție diferită de protecție a datelor.

Ce se întâmplă dacă dezactivezi accesul la date

Concluzie: În cazul în care utilizatorul dezactivează accesul la date, procesul continuă, lucru care este cu adevărat îngrijorător. Utilizatorii nici nu sunt informați de faptul că datele lor sunt colectate. Din moment ce dispun de atât de multe informații, persoanele cu experiență în domeniu pot afla ușor cui îi aparțin datele.

Analiza a fost realizată pe telefoane mobile comercializate în China. Cele internaționale nu au fost analizate, astfel că experții nu au putut trage concluzii în legătură cu ele. Este posibil, totuși, ca sistemul să fie activ pe toate aceste dispozitive, având în vedere problemele cu date personale care au avut loc în trecut.

„Vânzătorii de telefoane și unele terțe părți pot urmări călătoriile oamenilor de afaceri și studenții aflați în străinătate, inclusiv contactele cu străini pe care le pot avea aceștia”, a adăugat studiul, potrivit vpnoverview.com.