Avertizare pentru români, dată de ministrul de Finanțe. Anul 2023 va fi unul plin de provocări
- Iulia Moraru
- 31 decembrie 2022, 16:02
Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a transmis un mesaj în care vorbește despre greutățile economice prin care a trecut România în anul 2022 și oferă o perspectivă asupra anului 2023. Potrivit acestuia, anul ce urmează nu va fi unul ușor și mai multe obstacole vor trebui depășite.
Adrian Câciu a scris că anul 2022 a fost „cel mai complicat an din perspectivă economică de după cel de-al doilea război mondial”. Cu această ocazie, el le-a mulțumit românilor pentru „solidaritate, încredere și înțelegere”, deoarece doar așa au fost duse la îndeplinire mai multe obiective majore.
Cum va arăta situația în 2023
Adrian Câciu a subliniat că anul ce vine va fi unul complicat, dominat de puseul inflaționist, chiar dacă inflația va intra într-o zonă de temperare și chiar reducere. Pentru asta este însă nevoie în continuare de o luptă continuă care se va manifesta pe întregul an 2023.
Va fi un an complicat din punct de vedere economic și marcat de încetiniri vizibile ale economiilor puternice care vor afecta inclusiv economiile emergente precum cea a României. De asemenea, va fi un an al investițiilor, deoarece firmele românești au nevoie de susținere pentru ca economia noastră să fie una centrată pe producția de bunuri cu valoare adăugată mare.
„Este esențial să reducem dependența de lanțurile de aprovizionare globale și regionale! Doar dacă punem în prim-plan productivismul economic, mizând accelerat pe producția internă, putem spera ca România viitorului să nu mai fie bazată pe o economie de consum.
Avem nevoie de reforme susținute în educație, sănătate, economie și administrație, trebuie redusă sărăcia sub toate formele sale iar accentul trebuie pus pe cel mai important element de capital al unei națiuni: CAPITALUL UMAN”, a scris Câciu.
Ce s-a reușit în anul 2022
Potrivit ministrului de Finanțe, în 2022 am reușit să fim unul dintre cei mai importanți furnizori de securitate regională și europeană. În același timp, avem cea mai stabilă economie din regiune și încheiem anul cu o creștere economică ce va depăși 5%.
De asemenea, spune Câciu, avem stabilitate politică și un parteneriat solid între Guvern și mediul socio-economic, unul ce a stat la baza majorității măsurilor luate pentru România.
„Efortul guvernamental realizat în baza acestui parteneriat a depășit 10,7% din PIB, 149 miliarde lei (6% sprijin direct către economie și cetățeni, respectiv 83,8 miliarde lei în valori nominale și 4,7% sprijin indirect prin credit fiscal, respectiv 65,2 miliarde lei în valori nominale) și a fost consolidat de efortul antreprenorial manifestat în consolidarea activităților economice, creșterea valorii adăugate brute și a ocupării forței de muncă”, a scris Câciu pe Facebook.