România are una dintre cele mai complexe economii ale lumii. Ce ne așteaptă în următorii ani

România are una dintre cele mai complexe economii ale lumii. Ce ne așteaptă în următorii ani Economia globală intră într-un nou ”super ciclu”, alimentat de inteligența artificială și decarbonizare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Economiștii de la Universitatea Harvard au analizat peste 130 de țări din întreaga lume. Ei spun că România va avea o creștere economică peste așteptări în următorii ani.

The Atlas of Complexity, un prestigios clasament realizat de profesorii de la Universitatea Harvard plasează economia României pe locul al 19-lea în lume ca și complexitate. El susțin că țara noastră va avea o creștere economică constantă până în 2030, cu o medie anuală de 2,9%.

În topul mondial

În realizarea acestui top, economiștii iau în calcul cât de dezvoltată este o țară, dar mai ales ce produce pentru export. România și-a început ascensiunea în acest clasament după intrarea în UE când era pe locul 39. În 2017 a ajuns pe poziția 24, iar acum se situează pe locul al 19-lea, la mică distanţă de Italia (locul 16), China (17) sau Franţa (18).

Potrivit sursei citate, cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul 1), Elveţia (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) şi Singapore (5). În total, au fost analizate peste 130 de ţări din ţări din întreaga lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce produce România

La începutul anilor ’90, România era un mare exportator de haine şi pantofi, produse realizate în sistem de lohn (cu valoare adăugată minimă). Aceste bunuri reprezentau 33% din totalul exporturilor. Ulterior, segmentul auto s-a dezvoltat puternic, iar în ultimii ani a venit rândul electronicelor şi al IT-ului să câştige teren.

„România este o ţară cu venituri peste medie. Este a 44-a cea mai bogată economie după PIB per capita dintre cele 133 studiate, cu o valoare de 12.915 dolari în 2020. În ultimii cinci ani, PIB per capita a crescut în medie cu 3,9%, peste media regiunii”, se arată în analiza economiștilor de la Harvard.

Țara noastră va continua să aibă o creștere economică până în 2030 mai ales datorită dezvoltării de produse noi.  „Complexitatea economiei României a crescut, astfel că în decurs de un deceniu ţara a urcat nouă poziţii în top. Acest lucru a fost posibil pentru că pe plan local, în ultimii 15 ani, jucătorii economici au realizat 51 de produse noi”, mai spun analiştii prestigioasei universităţi, potrivit ziarulfinanciar.ro.