Avertizare meteo. Furtuni puternice în mai multe zone din România

Avertizare meteo. Furtuni puternice în mai multe zone din RomâniaFurtună. Sursa foto: John Sirlin | Dreamstime.com

Administrația Națională de Meteorologie anunță că mai multe zone din România vor fi lovite de furtuni puternice. Au fost emise mai multe coduri galbene de fenomene extreme, dar și unul portocaliu.

UPDATE: Meteorologii au emis noi coduri galbene de furnună pentru județele Tulcea (localitățile Babadag și Sarichioi, până la ora 21.50) și Prahova ( localitățile Măneciu, Brebu, Slănic, Vărbilău, Izvoarele, Telega, Vâlcănești, Aluniș, Dumbrăvești, Bertea, Ștefești, și Cosminele, până la ora 21.30).

Toate aceste zone vor fi afectate de averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină. Cantitățile de apă acumulate vor atinge 35 de litri/mp.

UPDATE Meteorologii au emis noi coduri galbene de furtuni, valabile până la ora 19.00 pentru următoarele județe: Prahova (Vălenii de Munte, Măneciu, Brebu, Slănic, Vărbilău, Izvoarele, Gura Vitioarei, Drajna, Cerașu, Starchiojd, Posești, Teișani, Aluniș, Bertea, Gornet, Șoimari, Predeal-Sărari, Ștefești, Păcureți, Bătrâni, Cărbunești, Surani, Ariceștii Zeletin), Harghita (Toplița, Vlăhița, Praid, Ditrău, Remetea, Corund, Zetea, Lupeni, Sărmaș, Dealu, Borsec, Bilbor, Gălăuțaș, Subcetate, Satu Mare, Brădești, Vărșag), Suceava (Vatra Dornei, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Poiana Stampei, Coșna, Ciocănești), Ialomiţa (Făcăeni, Bordușani, Vlădeni, Stelnica), dar și localitatea Cătina din Buzău.

Toate aceste zone vor fi afectate de averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină. Cantitățile de apă acumulate vor atinge 35 de litri/mp.

STIREA INIȚIALĂ Primele județe vizate de furnuri puternice sunt Constanța, unde este în vigoare un cod portocaliu, dar și Gorj și Harghita pentru care meteorologii au emis în cod galben.

Potrivit avertizărilor meteorologilor sunt așteptate ploi torențiale însoțite de descărcări electrice și întensificări ale vântului. Cantitățile de apă vor atinge și 40 de litri/mp.

Vin furnunile

Județul Constanța, în special localitățile Nicolae Bălcescu, Mircea Vodă, Tortoman și Siliștea se află sub oavertizare cod portolaliu de ploi torențiale. Potrivit meteorologilor, în urma averselor cantitățile de apă acumulate vor fi și de 40 de litri/mp. Vor fi și căderi de grindină.

Județul Olt, mai ales localitățile Scornicești, Potcoava, Movileni, Corbu, Colonești, Șerbănești, Icoana, Bărăști, Sârbii - Măgura, Optași-Măgura și Tătulești, este vizat de un cod galben de furnuni, însoțite de tunete și fulgere. Pe alocuri se vor semnala și căderi de grindină. Cantitățile de apă acumulate vor atinge 35 de litri/mp.

Tot în județul Constanța, pentru localitățile Cernavodă, Hârșova, Rasova, Ciobanu, Ghindărești, Saligny, Seimeni, Topalu, Gârliciu, Siliștea, Saraiu, Horia a fost emis un cod galben de furtunri. Aceeași avertizare a fost emisă și pentru mai multe localități din județul Gorj, respectiv Bumbești-Jiu, Runcu, Peștișani, Stănești, Turcinești, Schela, Lelești, Arcani, dar și pentru zona montană din județele Harghita și Vâlcea,, potrivit meteoromania.ro.

Cum se explică fenomenele extreme

Aceste fenomene extreme vin în contextul schimbărilor climatice, din cauza creșterii temperaturii constante. Mai multă căldură în sistemul climatic, coroborat cu o cantitate mai mare de vapori de apă, înseamnă fenomene meteorologice mult mai intense, mai agresive, aşa cum vedem şi în România în ultima perioadă.

Deceniul 2011-2020 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Nici România nu face excepție, spun experții de la ANM. Perioada 2012-2021 a fost cea mai caldă perioadă de 10 ani consecutiv, din 1900 și până în prezent.