Medicul spune că există pericolul ca epidemia de coronavirus să se răspândească în ţara noastră ca în Italia pentru că românii nu respectă recomandările de izolare. „Suntem în urma lor cu vreo 25 de zile”. Mai mult, dacă italienii au un sistem spitalicesc la standarde înalte, România nu se poate compara. „Acum suntem la fundul sacului. 30 de ani ne-am batut joc de medici şi au plecat, ştiam dinainte de coronavirus că avem deficit de medici, medici de familie, care acum ar trebui să aibp grijp de pacienţii izolaţi, medici de terapie intensivă”, a menţionat medicul, care a adăugat că spitalele din România duc lipsă de măşti de protecţie, halate şi substanţe dezinfectate.

„Nouă ne este frică că vom fi ca Italia. Suntem la nivel de societate asemănători. Ne sunt poate cei mai apropiaţi. Dacă ne uităm la cifreele oficiale din Italia, numai 40 până la 60% respectă izolarea. Pe străzile din Bucureşti nu se compară cu Barcelona sau Madrid, care erau pustii. Azi, în Bucureşti, erau ambuteiaje, asta nu ramane fără repercusiuni. Vom fi în aceeaşi situaţie ca italienii şi nu putem să avem pretenţia ca sistemul nostru de sănătate va face faţă”, a explicat medicul.

Pentru a preveni răspândirea epidemiei, doctorul Berghea spune că prima soluție este autoizolarea, care „seamănă cu închisoarea, dar asta este, nu exista altă variantă”.