Avertismentul unui magistrat italian: Pandemia, o șansă nesperată pentru mafioți

Avertismentul unui magistrat italian: Pandemia, o șansă nesperată pentru mafioți

Reporter: Dacă reciclarea banilor murdari internaţionali este o problemă serioasă, de ce nu este posibilă combaterea ei la nivel planetar?

Nicola Gratteri: S-ar putea face multe dacă puterea politică ar dori-o. Dar de multe ori puterea politică trebuie să îşi urmărească marile interese. Combaterea spălării banilor necesită un sistem judiciar dur și puternic. În momentul în care creezi acel sistem, cu un cod penal serios și eficient, nu îl poţi utiliza doar pentru spălarea banilor, lăsând la o parte alte tipuri de infracțiuni. Banii negri și toate tipurile de infracțiuni trebuie să fie incluse. Dar puterea reală nu vrea să fie controlată.

Reporter: Există o dezbatere permanentă privind legalizarea drogurilor. Scriitorul Roberto Saviano propune legalizarea cocainei și a drogurilor ușoare pentru combaterea și eliminarea clanurilor. În schimb, dvs. sunteți un luptător puternic împotriva legalizării, considerând că statul nu poate legaliza ceva care face rău. Având în vedere experiența dvs., ce le-ați spune celor care pledează pentru legalizare?

Nicola Gratteri: Celor care propun legalizarea, le spun să meargă în centrele unde există dependenți de droguri și comunități terapeutice și să privească în ochii dependenților de droguri. Acolo sunt cele mai bune mărturii, cei mai buni experți și cunoscători ai dependenței de droguri; niciun savant sau profesor nu poate oferi o opinie mai bună. Am studiat bine subiectul. Dacă drogurile s-ar legaliza, ai putea merge la farmacie să cumperi un gram de marijuana şi ai plăti12 euro. Dacă recurgi la piața neagră, te-ar costa 4 euro... Apoi, există problema că piața care vinde marijuana vinde şi alte droguri: cocaină, heroină ... Legalizarea drogurilor nu rezolvă problema și s-a demonstrat și răul pe care așa-numitele droguri ușoare - care numai uşoare nu sunt - îl pot face creierului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporter: V-ați dedicat întreaga viață combaterii crimei organizate, plătind un preț ridicat, deoarece trăiți în custodie permanentă. Cine câștigă partida: statul, legalitatea sau mafiile?

Nicola Gratteri: Încerc să fiu realist și trebuie să spun că, în general, lucrurile se leagă în acest jocl. În Calabria, facem pași împotriva ‘Ndrangueta.. Vreau să stimulez puterea politică să fie realistă și să aibă curajul și voința de a crea sisteme judiciare europene proporționale cu realitatea cotidiană.