Avertismentul unui magistrat italian: Pandemia, o șansă nesperată pentru mafioți
- Ovidiu Drugă
- 6 aprilie 2020, 08:21
Mafia italiană pare să se fi dumirit mult mai repede dect statul Italian în ceea ce privește riscurile dar și oportunitățile pe care oferă pandemia. Site-uk spaniel abc.es i-a luat un interviu unui celebru magistrat italian implicat de ani buni în lupta cu Mafia. Analiza pe care o face Nicola Gratteri. Iată cum vor mafioții să punămm mâna pe cele mai rentabile firme din Italia
“Nicola Gratteri (născut la Gerace, Reggio Calabria, în 1958) este astăzi cel mai popular și admirat magistrat din Italia, pentru lupta sa neobosită împotriva mafiilor, în special a celei numite 'Ndranguetta, care este cea mai puternică. Aceasta este considerată prima bancă italiană pentru lichiditățile sale impresionante: 60.000 de milioane de euro în numerar. Ea controlează o mare parte din traficul de cocaină din lume.
Nicola Gratteri trăiește în locuuințe păzite 24 de ore din 24 și călătorește cu mașini blindate. ARe escortă de 30 de ani. El este succesorul unor magistrați legendari precum Falcone și Borselino, uciși de mafie. Gratteri nu este atașat de niciun curent al magistraturii. Își dedică viața luptei pentru justiție și combaterii criminalității organizate, inoculând respectul său pentru justiţie şi legalitate noilor generații. A scris mai multe cărți pe această temă. În această luptă împotriva mafiei, Nicola Gratteri se află în fruntea a aproximativ douăzeci de magistrați, în calitate de șef al urmăririi penale din Catanzaro, capitala provinciei omonime și a regiunii Calabria. Într-un interviu telefonic la șapte dimineața, ne-a vorbit despre mafie în vremea coronavirusului și despre oportunitatea pe care această criză o oferă crimei organizate.
Reporter: Au fost atacuri la supermarketuri. Există riscuri de revolte? În spatele acestora se află crima organizată?
Nicola Gratteri: Aceste atentate la supermarketuri au fost organizate de persoane care au interesul să amplifice confuzia, creând dificultăți pentru democrație și conviețuirea civilă. De multe ori aceste atentate la supermarketuri nu sunt făcute de nevoie. Nu sunt oameni cu adevărat flămânzi. Asta se numește aroganță și dorinţa de a nu respecta regulile.
Dar există o realitate: sunt multe familii care trăiesc acum fără bani, deoarece cei care au muncit la negru nu primesc nimic (sunt aproape patru milioane de oameni).
Statul trebuie să acționeze imediat prin intermediul municipalităților pentru a le da bani celor care sunt acum șomeri sau celor care lucrau la negru. Dacă nu se va face acest lucru, vom face jocul crimei organizate. Mafiile sunt prezente atunci când există o ocazie să câștige bani și să a gestioneze puterea. Pentru ele, apariția coronavirusului este o mare oportunitate cu scopul de a ajunge la un consens și de a apărea ca nişte binefăcători pentru cei care au trăit întotdeauna din munca la negru.
Reporter: Cum exploatează mafiile acest consens?
Nicola Gratteri: La momentul votării, acești oameni săraci vor vota candidatul ales de șeful mafiei. O vor face cu o mai mare motivație și convingere decât au făcut-o înainte. La fel cum a făcut El Chapo în Mexic: a ucis mii de oameni, a traficat mii de tone de cocaină, dar în același timp a construit spitale. Asta l-a făcut să fie văzut de oameni ca un binefăcător. Nu trebuie să comitem această greșeală.