Multe persoane consumă apă cu lămâie aproape în fiecare zi, dar specialiștii au declarat că acest obicei vine la pachet cu o serie de dezavantaje. Băutura îți poate distruge smalțul dinților într-un timp foarte scurt.
Medicii recomandă apa cu lămâie, dar mulți stomatologi au declarat că această băutură este un real pericol pentru dinții tăi.
Un pahar de apă cu lămâie dimineața, pe stomacul gol, este un miracol pentru sănătate, având beneficii uimitoare pentru organism, precum curățare, detoxifiere, o mai bună digestie sau gestionarea greutății. Cu toate astea, specialiștii au mărturisit că sucul de lămâie este extrem de acid iar expunerea prelungită la acid duce la erodarea smalțului dentar.
Lămâia și lime-ul sunt cele mai acide fructe, având un PH situat între 2 și 2,6. Specialiștii spun că trebuie evitate și sucurile din merișor, grepfrut, portocale, ananas, roșii, fiind la fel de acide. Această problemă se regăsește și după consumul de apă minerală, băuturi răcoritoare sau vin.
Nu te spăla pe dinți după apă și lămâie
Stomatologii au dezvăluit că stratul exterior al dinților (smalțul) este alcătuit din hidroxiapatita, un material mineral compus din calciu și fosfor. Acidul are o afinitate mare pentru calciu cu care se unește ușor pentru a forma citrat de calciu. Fructele foarte acide distrug smalțul și îndepărtează strălucirea.
Singura soluție este ca persoanele care consumă fructe acide să nu se spele pe dinți imediat după ce au băut suc de lămâie. Specialiștii spun că trebuie să clătești bine gura înainte, pentru a îndepărta acidul, în cazul în care este o urgență.
Stomatologii îți mai recomanda să alegi o perie de dinți blândă, cu perii moi și dacă se poate, fără pastă de dinți. Aceasta are substanțe abrazive ușoare, iar combinația cu acizii dăunează mai tare smalțului, scrie newhealthadvisor.org.
Alimente pentru dinți frumoși
Specialiștii au declarat și care sunt alimentele care te ajută să ai dinți frumoși și sănătoși, printre ele se numără lactatele cu conținut scăzut de grăsime, băuturile din soia fortificate, tofu, somonul în conservă, migdalele și legumele cu frunze verzi închise.
Potrivit medicilor, mestecarea cărnii produce salivă, care scade aciditatea din gură și spală particulele de alimente care duc la apariția cariilor.
Și peștele gras este o alegere foarte bună, fiind plin de fosfor, un mineral important pentru protejarea smalțului dentar.