Fostul ministru al Culturii, vicepreședintele PSD Ionuț Vulpescu, apreciază că în administrația publică dominată autoritar de PSD funcționează dictonul „omul nepotrivit la locul potrivit”.
"Există o tot mai mare nedumerire în rândul cetățenilor, ce nu înțeleg care sunt criteriile de selecție pentru cei care trebuie să ocupe funcții publice importante, alese sau numite. Contraselecția face ravagii, și nu exagerez spunând asta. ”Omul nepotrivit la locul nepotrivit!” a devenit un soi de marcă de identitate, și în politică, și în administrație", a scris el pe Facebook.
"Înțelegem cu toții că fidelitatea față de un partid, față de o ideologie sau de un program politic este necesară, fără ea nu mai putem vorbi de coerență în acțiunea politică. Dar are și fidelitatea limitele ei, ea nu trebuie să devină singurul criteriu de selecție pentru a ocupa amintitele funcții publice. Fidelitatea nu poate ține loc de profesionalism, de rectitudine morală, de principialitate în exercitarea funcției publice", mai crede Vulpescu.
Potrivit acestuia, guvernarea PSD devine tot mai complicată.
"Buna guvernare este un ideal tot mai greu de atins, în condițiile contra-selecției. Costurile economice și sociale ale contra-selecției devin, la un moment dat, insuportabile. Mai mult, contra-selecția exclude, sau îndepărtează de politică, oameni de calitate, care au ceva de spus în domeniul lor de competență. Nu strică o recitire a istoriei anilor 40-50 ai secolului trecut. Cei care au uitat, sau nu au învățat lecțiile acelei perioade, pot face mult rău României. Nu este o exagerare, este un semnal de alarmă", a mai scris vicepreședintele PSD.
Afirmațiile lui Vulpescu vin în contextul în care șoferul lui Liviu Dragnea a ajuns secretar de stat.
Moțiunea de cenzură
După ce PSD și-a demis premierul, pe Sorin Grindeanu, Vulpescu a fost la începutul verii printre puținii social-democrați care au avut curajul să vorbească împotriva lui Liviu Dragnea.
"Să fim onești cu noi: ”evaluarea” a fost un pretext (...) În cazul în care se impuneau schimbări în echipa guvernamentală, ele se puteau face fără umilirea unor oameni, acuzați de lipsă de performanță după un simulacru de analiză, în care ei n-au fost ascultați. Acum ne pregătim intens pentru viitoarea ”evaluare”, posibil la fel de arbitrară, la fel de ipocrită. Își închipuie cineva că o administrație centrală, care gestionează o țară cu 20 de milioane de locuitori, poate schimba ceva fundamental în trei-patru-cinci luni, când un simplu act administrativ durează cu lunile până poate fi elaborat și aplicat, în infernul birocratic care a ajuns România? Am să fiu foarte direct: schimbând din trei în trei luni miniștrii, de ani buni, aparatul de lucru al ministerelor este scăpat din mână. Nu poți construi nimic, ești singur! Nu poți avea autoritate atunci când propriul tău partid te calcă în picioare, te umilește, te face cu ou și oțet, în loc să te ajute! Te lupți și cu partidul, care generează așteptări iraționale, te lupți și cu aparatul de lucru din minister, care nu mai recunoaște autoritatea miniștrilor, fiindcă știe că peste trei luni, sau peste șase luni, ministrul pleacă și el nu pățește nimic", a spus Vulpescu pe 21 iunie, pe pagina lui de Facebook.