Avertismentul ONU: În anul 2023, riscăm să rămânem fără produse alimentare

Avertismentul ONU: În anul 2023, riscăm să rămânem fără produse alimentare Sursă: Jorgeprz | Dreamstime.com

Consecințele războiului din Ucraina se amplifică, a avertizat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres. Nu mai puțin de 1, 6 miliarde de oameni sunt afectați de invazia declanșată de Rusia la finalul lunii februarie 2022. Efectele conflictelor militare se răsfrâng asupra mai multor domenii, printre care și securitatea alimentară, energia și finanțele.

Impactul războiului declanșat de Rusia în Ucraina are efecte accelerate și severe asupra securității alimentare, energiei și finanțelor. 1,6 miliarde de oameni afectați de conflictul militar din Europa de Est, a avertizat ONU. Invazia amenință să dezlănțuie un val de foamete și mizerie fără precedent, lăsând în urmă un haos social și economic pentru întreaga omenire.

ONU vorbește despre o penurie de alimente în anul 2023

Potrivit secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, dacă „criza alimentară din acest an este legată de lipsa accesului” la alimente, „anul viitor ar putea fi vorba de lipsa de produse alimentare”.

Șeful ONU a insistat asupra faptului că singura modalitate de a „opri furtuna care se pregătește” este ca „invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, referindu-se la negocierile în curs de desfășurare privind deblocarea cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră și accesul neîngrădit la piețele mondiale pentru alimentele și îngrășămintele rusești.

Potrivit unui raport al ONU, „94 de țări, în care locuiesc aproximativ 1,6 miliarde de oameni, sunt grav expuse la cel puțin o dimensiune a crizei - financiară, alimentară sau energetică - și incapabile să îi facă față”.

„Dintre acești 1,6 miliarde, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în țări care sunt grav expuse și vulnerabile simultan în toate cele trei domenii. Pe viitor, nicio țară sau comunitate nu va fi scutită de această criză a costului vieții”, se arată în document.

Nici România nu va fi scutită de scumpirea costului vieții

În raport se mai precizează că „războiul ar putea crește numărul persoanelor care suferă de insecuritate alimentară cu 47 de milioane de persoane în anul 2022, ajungând la 323 de milioane până la sfârșitul anului”.

De altfel, și Guvernul de la București începe să fie preocupat de aceste probleme, luând în considerare inclusiv renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență astfel încât să se includă în proiect și problema irigațiilor.

Pentru a atenua criza, „trebuie depuse eforturi concrete pentru a se asigura că proviziile esențiale de alimente și energie ajung la cei mai vulnerabili”, se mai arată în raportul citat de EuroNews.com.