Avertismentul FMI către UE: Daţi bani Greciei sau riscăm o altă criză mondială

Avertismentul FMI către UE: Daţi bani Greciei sau riscăm o altă criză mondială

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat liderii europeni că răspunsul lor ezitant la situaţia economică dificilă a Greciei riscă să declanşeze o a doua criză mondială în următorii trei ani, scrie ziarul britanic The Guardian.

Avertismentul fără precedent lansat de FMI blocului comunitar vine după ce liderii europeni au amânat cu o lună deblocarea unei tranşe de 12 miliarde de euro pentru statul elen.

"Liderii se află în faţa unor dileme incomode, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la deznodământul situaţiei. În faţa unor probleme financiare complexe, incapacitatea de a lua măsuri decisive ar putea rapid genera tensiuni care să cuprinsă zona euro şi care să aibă repercusiuni mondiale, astfel un final dramatic nu poate fi exclus", se arată în evaluarea anuală a zonei euro făcută de FMI. UE trebuie să pună capăt "dezbaterilor neproductive", recomandă instituţia financiară cu sediul la Washington.

Retorica dură a FMI are loc în contextul în care premierul grec Georgios Papandreou încearcă să obţină astăzi sprijin parlamentar pentru un larg pachet de măsuri de austeritate menite să reducă deficitul bugetar uriaş al ţării. Măsurile vizează reducerea salariilor şi privatizări la scară largă. Papandreou va cere diseară un vot de încredere legislativului de la Atena pentru a pune în aplicare aceste reforme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Directorul interimar al FMI, John Lipsky, a avertizat, la finalul unei întâlniri cu miniştrii europeni de Finanţe la Luxembourg, că încercările din ultimele 18 luni ale blocului comunitar de a ajuta Grecia au fost lipsite de coerenţă, şovăielnice şi neproductive.

Obligaţii înainte de bani

Reuniunea de la Luxembourg s-a încheiat fără ca miniştrii europeni să cadă de acord nici asupra unui al doilea împrumut pe trei ani în valoare de 120 de miliarde de euro pentru Grecia. Cât priveşte tranşa de 12 miliarde de euro de care statul elen are atâta nevoie, miniştrii au argumentat că premierul grec trebuie să îşi asigure mai întâi sprijinul parlamentului.

"Înainte de toate, Grecia trebuie să îndeplinească condiţiile. Apoi vom decide asupra unui nou calendar al plăţilor", a subliniat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble. "O astfel de perspectivă nu este însă posibilă dacă Papandreou eşuează", a adăugat el. O nouă întâlnire a celor 17 miniştri de Finanţe din zona euro a fost stabilită pentru 3 iulie. Grecia are nevoie de cele 12 miliarde de euro până la jumătatea lunii viitoare pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată. CITIŢI ŞI:

  • Ajutorul pentru Grecia se amână
  • Planul salvării Greciei, inspirat de România