Avertismentul care dă fiori: Prețul va fi prea mare! Anunț cumplit pentru români

Avertismentul care dă fiori: Prețul va fi prea mare! Anunț cumplit pentru româniSursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Măsurile luate de autorități înainte de valul cinci al pandemiei sunt criticate de medicul Octavian Jurma. Epidemiologul spune că strategia privind școlile și certificatul verde sunt principalele puncte slabe în fața Omicron. 

Potrivit statisticilor prezentate de Octavian Jurma, în valul Omicron internările în rândul minorilor continuă să crească de patru ori mai repede decât în cazul adulților. De aceea, medicul critică atitudinea autorităților față de certificatul verde și decizia privitoare la școli.

„Pe adulți nu-i deranjăm, de copii nu ne îndurăm”

„Suntem liniștiți că "școală nu va fi ținută cu orice preț deschisă", doar cu prețul sănătății și vieții copiilor noștri. În schimb, dacă adulții vor avea de suferit de pe urmă Omicron și vor umple spitalele în proporție de 75%, abia atunci prețul va fi prea mare și se vor închide și școlile. Astfel școlile vor rămâne deschise indiferent de incidența, indiferent de spitalizarile minorilor, indiferent de numărul deceselor în rândul copiilor și a profesorilor. Față de adulți avem teamă și nu îndrăznim să îi deranjăm. Față de copii nu avem nici teamă și nici îndurare. Că doar când e ultima oară când ați văzut copii dărâmând gardul parlamentului încercând să ia ostateci parlamentarii României?”, explică Octavian Jurma.

El mai spune că strategia privind școlile va avea efect asupra întregii societății.

„Dacă pandemia este un incendiu, atunci copiii și tinerii sunt surcelele care ard la început pentru a aprinde buturgile adulte. Odată ce indendiul a cuprins stivă de buturugi degeaba scot de pe foc doar surcelele. S-a văzut și în octombrie că închiderea și redeschiderea școlilor a avut un impact minimal pe curbă în acel stadiu al pandemiei”, a precizat Jurma.

Potrivit lui Octavian Jurma, după anul nou erau recomandate cursurile online pentru o perioadă de 10-14 zile. Orele pierdute în primul semestru puteau fi recuperate în vara când riscul epidemiologic este mic, a conchis Jurma, potrivit Antena 3.

Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 este unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultimii ani. Restricții, vaccinare, noi tulpini apărute, însă nimeni nu se pronunță cu privire la un final al pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News