Vă puteți îmbolnăvi grav. Nu faceți asta când sunteți pe stradă. Pericolul este real

Vă puteți îmbolnăvi grav. Nu faceți asta când sunteți pe stradă. Pericolul este realSursa: Pixabay

Autorităţile de sănătate publică cer oamenilor să evite contactul cu porumbeii în această perioadă, după ce s-a observat că multe păsări stau la sol, aparent bolnave, iar altele au murit, existând pericol ca unele boli să se transmită şi la oameni.

Arădenii au observat, în ultimele zile, că porumbeii din parcurile din municipiu par bolnavi, stau mai mult la sol, inerţi, iar unii sunt chiar murit. Localnicii spun că se tem să mai meargă la plimbare cu animalele de companii în unele parcuri sau în Piaţa Avram Iancu.

Porumbeii au început să se îmbolnăvească și pot reprezenta un pericol pentru oameni

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Horea Timiş, a transmis, miercuri, au avertisment, cerând oamenilor să evite păsările care par bolnave: Din punct de vedere al sănătăţii publice, recomandăm populaţiei să evite contactul cu păsările sălbatice în această perioadă, în care pot fi văzute stând inerte, semn de boală la păsări, a spus Horea Timiş.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat că este sezonul virozelor la porumbei, din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre zi şi noapte, care ajung şi la 20 de grade.

Nu este gripa aviară, ci o viroză a porumbeilor

”Nu avem gripă aviară, dar există o viroză a porumbeilor, care în mod obişnuit nu se transmite la om. Totuşi, diferite tulpini pot fi periculoase şi ar putea afecta şi sănătatea oamenilor, de aceea este bine ca păsările sălbatice să fie evitate”, a spus Marcel Roşu.

Păsările sălbatice fac viroze sezoniere, multe mor sau zac fără vlagă prin parcuri, iar medicii spun că trebuie evitat contactul. Nu atingeți și nu mângâiați porumbeii bolnavi, pentru că afecțiunile virale se pot transmite la om.

Un porumbel filmat într-un parc din Arad nu are nicio reacție când o pisică se apropie de el, deși în mod normal ar fi zburat demult. E semn clar că pasărea este bolnavă, iar ca ea sunt sute de exemplare.

Specialiștii spun porumbeii pot face viroze respiratorii sezoniere

Cristian Boros, medic veterinar: ”La porumbei, unele din aceste viroze se pot transmite și la om, de aceea noi recomandăm, când vedem un porumbel bolnav și dorim să-l ajutăm, să ne luăm măsuri de protecție, mănuși, să ne spălăm pe mâini bine și să nu lăsăm copiii să se joace cu aceste exemplare, că se pot îmbolnăvi.”

Horia Timiș, director DSP Arad: ”Nu recomandăm contactul cu păsări moarte în special păsările care sunt vii și foarte cuminți în aceasta perioada și în special copiii care vor să se joace cu ele trebuie evitat contactul din punct de vedere a sănătății publice este posibil că aceste păsări să fie bolnave poate fi de natura infecțioasă sau virală.”

La Direcția Sanitar Veterinară din Arad există un laborator unde se poate stabili cauza morții porumbeilor, însă până acum nu s-au făcut astfel de analize, informează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News