Teheranul ar putea obține o armă nucleară în decurs de 10 săptămâni, le-a declarat ministrul israelian al Apărării Benny Gantz reprezentanților în Israel ai statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU.
Avertismentul e cu atât mai grav, cu cât vine pe fondul tensiunilor majore intervenite între Iran și comunitatea internațională ca urmare a atacurilor maritime declanșate de regimul de la Teheran.
"Israelul a avertizat SUA"
Obținerea materialelor necesare construirii unei bombe nucleare ar fi falimentul politicii lui Joe Biden față de Iran. "Israelul a avertizat SUA că Iranul va folosi pauza în discuțiile despre acordul nuclear JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) pentru a face progrese în programul său nuclear". "Iranul a încălcat toate liniile directoare stabilite în JCPOA [acordul nuclear] și este la numai aproximativ 10 săptămâni distanță de obținerea materialelor de calitate necesară pentru arme nucleare", a avertizat Gantz. „Prin urmare, a adăugat ministrul israelian al Apărării, este timpul să acționăm. Lumea trebuie să aplice sancțiuni economice și să ia măsuri operative împotriva Gărzilor Revoluției Islamice din Iran”.
Israelienii vorbesc de săptămâni bune despre acest pericol
În ultimele săptămâni, mai mulți înalți oficiali israelieni, inclusiv prim-ministrul Naftali Bennett, ministrul de externe Yair Lapid, au avertizat SUA și alte state că Iranul profită de pauza în negocieri. Discuțiile prin intermediari dintre Iran și SUA au fost suspendate încă din iunie, iar regimul de la Teheran spune că nu se vor relua cel puțin până când noul său președinte, Ebrahim Raisi, nu va forma un nou guvern la sfârșitul acestei luni.
Gantz a cerut, totodată, țărilor care fsc parte din Consiliul de Securitate al ONU să sancționeze Iranul pentru atacurile sale maritime împotriva petrolierelor Mercer Street și a Asphalt Princess Aceste atacuri nu sunt doar împotriva Israelului, ci sunt asupra lumii și, prin urmare, lumea trebuie să reacționeze într-un mod unit pentru a se asigura că Iranul își asumă responsabilitatea pentru agresiunea sa, a fost mesajul înalților reprezentanți ai Israelului. Mai mult, aceștia le-au transmis ambasadorilor că Israelul își păstrează libertatea de a acționa împotriva Iranului ca răspuns la orice atac sau amenințare asupra cetățenilor săi.
China și Rusia ar putea bloca orice măsdurî împotriva Iranului
Membrii Consiliului de Securitate care au reprezentanți în Israel sunt SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China, India, Irlanda, Kenya, Mexic, Norvegia și Vietnam. Sfântul Vincent, Grenadinele și Estonia nu au ambasadă în Israel, iar statul evreu nu are relații diplomatice cu Nigerul și Tunisia. În ianuarie, situația din CSONU va fi mai favorabilă Israelului, întrucât toți membrii care nu au legături diplomatice cu Ierusalimul vor pleca și vor fi înlocuiți cu țări care au relații cu statul evreu.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price, a declarat că țara sa lucrează împreună cu Marea Britanie pentru a convoca o reuniune a Consiliului de Securitate pe această temă. SUA și Marea Britanie se numără printre cei cinci membri ai CSONU cu putere de veto, alături de Franța, Rusia și China. Orice acțiune a CSONU împotriva Iranului ar avea nevoie, însă, de sprijinul Rusiei și Chinei, care s-au opus adesea unor asemenea măsuri în trecut, notează Jerusalem Post.