Detalii cutremurătoare despre uciderea comandantului de navă român. Proba care i-a dat de gol pe iranieni
- Alecu Racoviceanu
- 3 august 2021, 08:00
Incidentul din largul coastelor Omanului în care a murit un ofițer de navigație român, comandantul tancului petrolier Mercer Street, este departe de a fi soluționat.
Declarat întâi ca un act de piraterie de către Zodiac Maritime, compania care administrează nava, aflată sub patronaj japonez și pavilion liberian, incidentul s-a transformat într-unul cu potențial exploziv pentru o zonă aflată deja pe un butoi de pulbere, e vorba de Orientul Mijlociu, mai exact de relația Iran-Israel.
Spre deosebire de schimbul masiv de rachete din urmă cu câteva luni, când reacția internațională de susținere a Israelului a fost palidă și târzie, atacul asupra Mercer Street a stârnit reacții rapide. Prima diferență este că în aprilie, dușmanul Israelului era mișcarea Hamas din Fâșia Gaza, o zonă față de care reacțiile internaționale din ultimul s-au nuanțat, iar acum dușmanul pare a fi Iranul.
Un element de anchetă a solidarizat țările care acum condamnă incidentul și nu cred versiunea iraniană, cum că nu are niciun amestec în incident.
E vorba de arma folosită, certitudinea fiind dată de un comunicat al Departamentului de Stat al SUA, din 1 august, în care arma folosită este numită clar: ”one-way explosive UAV’s”.
Denumirea inspirată din jargonul killer-ilor mafioți, ”one-way ride”, ”drumul fără întoarcere”, mașinăria este un ”Unmanned Air Vehicule”, o dronă, cu o încărcătură explozivă pe care o folosește în sistem kamikaze, adică nu o lansează, ci o detonează când aparatul atinge ținta.
Încă din 2019, Iranul a anunțat că produce mai multe modele de astfel de drone, iar site-urile specializate în defence au chiar fotografii ale modelelor folosite de iranieni.
Din relatările, puține, deocamdată, se pare că au fost două atacuri, aproape simultane, dar doar una dintre încărcături a produs pagubele deja știute, comandantul, cetățean român, și un alt membru al echipajului, britanic, au murit.
De ce, dacă e vorba de trei state cu pierderi în incident, Israelul, prin proprietar, Marea Britanie și România, e importantă, totuși, declarația de la Departamentul de Stat american?
Imediat după incidentul din 29 iulie, nava Mercer Street a fost preluată de navele (Ronald Reagan și Mitscher) din celebra Fifth Fleet, unitate a armatei americane care efectuează misiuni în Orientul Mijlociu.
Într-un port, descris de oficialii flotei drept ”sigur”, a început ancheta asupra rămășițelor materialului exploziv. Așa s-au obținut și probele care au determinat Departamentul de Stat să afirme:
” La o revizuire a informațiilor disponibile, suntem convinși că Iranul a efectuat acest atac, care a ucis doi oameni nevinovați, folosind UAV-uri explozive ”one-way”, o armă letală pe care o folosește din ce în ce mai mult în întreaga regiune.
Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează un model de atacuri și alte comportamente beligerante. Aceste acțiuni amenință libertatea de navigație pe această cale navigabilă crucială, transportul maritim internațional și comerțul, precum și viețile celor de pe navele implicate.”
Declarațiile oficiale israeliene, britanice și românești care condamnă explicit Iranul demonstrează că a existat o informare asupra concluziilor anchetei preliminare.
Din acest moment totul este doar diplomație și război.
Încă un amănunt, ca să dai semnale Israelului prin atacuri cu drone explozive trebuie să știi că nava îi aparține unui cetățean al acestei țări. Asta înseamnă surse de informație dincolo de granițele iraniene.
Proprietarul este Eyal Ofer, unul dintre cei mai bogați israelieni.