Avertisment teribil: Riscăm un război nuclear din greșeală între SUA și Rusia!

Avertisment teribil: Riscăm un război nuclear din greșeală între SUA și Rusia!

După mai bine de 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, lumea este din nou sub amenințarea unui război nuclear. Nu e vorba numai de amenințările care vin dinspre  Coreea de Nord sau Iran, ci și de relațiile din ce în ce mai încordate dintre marile puteri și divergențele care fac ca riscul unui război nuclear accidental să crească.

Declarație rusă, susține Dibb , face clarificări binevenite. Pe de altă parte, există, însă, și elemente care  sunt, însă, deosebit de îngrijorătoare. În primul rând, e vorba de declanșarea ripostei nucleare la avertizare. Aceasta a fost întotdeauna calificată ca un concept foarte riscant, deoarece depinde în mod crucial de funcționarea ireproșabilă a sistemelor de avertizare timpurie, ceea ce nu prea e  o bază tocmai sigură pentru a declanșa un război nuclear.

De altfel, indicatorii de atac nuclear vor oferi perioade de avertizare și mai scurte în viitor. Avertizarea strategică este deja complicată de desfășurarea de către SUA a rachetelor balistice de atac mondial cu focoase convenționale, ceea ce face ca sarcina de a face diferența între rachetele balistice intercontinentale armate convențional și cele nucleare să fie practic imposibilă într-o situație de criză.

Celălalt motiv major de îngrijorare este legat de declarația Rusiei că va lua în considerare utilizarea armelor nucleare împotriva unui atac convențional „atunci când existența statului este în pericol”. Este vorba, susține Dibb, de o reluare a politicii nucleare a NATO din timpul  Războiului Rece, când americanii luau în calcul folosirea armelor nucleare pentru a descuraja un atac convențional copleșitor al sovieticilor în Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia nu a dat întâmplător publicității acest document acum și în acestă formă, susține Dibb. Pare să fie vorba de un mijloc de presiune asupra SUA, în condițiile în care tratate extrem de importante privind controlul armamentului nuclear au expirat sau sunt pe cale să expire. Kremlinul ar dori reînnoirea lor, dar Washingtonul  insistă ca Republica Populară  Chineză să fie inclusă în orice astfel de tratat, sugestie pe care China o refuză hotărât.

„Din câte se pare, nici Tratatul New Statrt nu va fi prelungit, mai ales dacă Donald Trump va fi reales. Asta va descide calea unei curse dezlănuite între marile puteri în ceea ce privește armele nucleare strategice”, susține  Paul Dibb în materialul publicat pe site-ul  The Strategist.