Medicii veterinari ne recomandă să cumpărăm carne de miel doar din locuri autorizate și să verificăm ștampila sanitară care se aplică în mai multe locuri în cazul în care mielul nu este cumpărat întreg. Nu cumpărați carne fără etichetă și din locuri suspecte.
Medicii veterinari avertizează populația că pe piață sunt și escroci care încearcă să vândă și alte animale pe post de miel. Ca să fiți siguri că nu vă păcăliți cel mai bine este să cumpărați miel întreg care să aibă și capul, dar și organele.
„Atenţionăm consumatorii că, pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul şi organele interne nedetaşate, precum şi ştampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată şi pe pulpe. Nu de puţine ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte”, se arată într-un comunicat de presă medicilor veterinar, transmis de Prefectura Giurgiu.
Verificați eticheta
Specialiștii le recomandă românilor care vor să cumpăre carte de miel să verifice dacă pe carne este aplicată ștampila sanitar veterinară chiar dacă aceasta este cumpărată din piață sau din măcelării. De asemenea cartea trebuie să aibă și o etichetă dincare să reiasă foarte clar cine este procesatorul. Trebie evitată cumpărarea de carne de miel de la tonete volante ocazionale sau din surse neautorizate. Cei care încearcă să vândă carne de câine de exemplu în locul celei de miel preferă să tranșeze animalele, să le vândă pe bucăți sau sub forma de carne tocată care poate păcăli ușor cumpărătorul.
„Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanţii care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracţiuni prin tranşarea cărnii în specialităţi de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferenţierea provenienţei organice”, se mai arată în comunicatul de presă.
Controale la sânge
DSVSA Giurgiu anunță că în această perioadă se fac controale drastice în toate zonele în care se comercializează carne de miel, iar cei care încalcă legea riscă amenzi drastice.
„Orice intervenţie negativă asupra calităţii alimentelor de origine animală, cum ar fi: substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale, constituie, de fapt, un atentat asupra sănătăţii publice”, mai informează DSVSA.