Alexandru Rafila afirmă că starea sistemului sanitar e gravă și că trebuie luate măsuri.
Semnal de alarmă tras de Alexandru Rafila , legat de starea sistemului sanitar. Toate spitalele ar trebui să trateze atât pacienții cu COVID, cât și cei fără COVID, a avertizat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila. Acest lucru ar urma să se realizeze mai devreme sau mai târziu.Potrivit acestuia, este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale.
A treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri de coronavirus
"Este a treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri. Ceea ce are efect asupra celor din terapie intensivă. Să vedem până unde merge această creștere.
O să vedem dacă ne apropiem de o zonă de platou. Iar acolo sperăm la o stabilizare sau dacă această creștere continuă, cred că ar trebui puse în discuție strategii adaptate pe mai multe scenarii, pentru trend crescător, pentru stabilizare să vedem ce facem pentru fiecare în parte.
Mai ales că există limite ale sistemului medical. Situația este foarte serioasă și trebuie tratată ca atare", a dezvăluit Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, despre efectuarea vaccinului antigripal
„Avem un pic de noroc anul ăsta, pentru că circulația virusurilor gripale a fost mai redusă decât ne-am fi așteptat pentru această perioadă. Nu numai în România, ci în general, la nivel global”, a spus Alexandru Rafila
Medicul explică de ce este bine ca vaccinul antigripal să fie făcut după 15 octombrie.
„Acest lucru ne sugerează că putem să ne vaccinăm fără probleme după 15 octombrie, luna noiembrie, ne putem vaccina astfel încât să obținem o imunitate protectivă care să dureze cât mai mult în anul viitor. Pentru că dacă ne vaccinăm foarte devreme, de exemplu la 1 septembrie, atunci și imunitatea se «termină» ceva mai repede”, a explicat medicul.
„Nu-i niciun fel de problemă. Dacă vaccinul va fi administrat până la sfârșitul lunii noiembrie, nu-i niciun fel de problemă”, a adăugat Rafila.
Ce recomandă Alexandru Rafila
"Cu siguranță este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale. Pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie corelată necesitatea asigurării spitalizării și tratamentului pacienților cu COVID cu celelalte patologii. Adică eu cred că, mai devreme sau mai târziu, și alte spitale care nu au fost spitale COVID trebuie să poată trata ambele categorii de pacienți", a afirmat Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.