Avertisment dur al patronului SNC, Gheorghe Bosânceanu: “Suntem câștigătorii licitației Corvete, trebuie să fim invitați la semnarea contractului. Dacă nu, unii riscă pușcăria”

Avertisment dur al patronului SNC, Gheorghe Bosânceanu: “Suntem câștigătorii licitației Corvete, trebuie să fim invitați la semnarea contractului. Dacă nu, unii riscă pușcăria”

Omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu, acționarul majoritar al Șantierului Naval Constanța, care în asociere cu Naval Group din Franța a participat la licitația pentru contractul de construirea a patru corvete și modernizarea celor două fregate, consideră că, datorită celei mai bune oferte financiare, consorțiul său este câștigătorul selecției MApN. Magnatul avertizează că factorii de decizie implicați în organizarea licitației riscă închisoarea dacă nu își asumă responsabilitatea respectării criteriilor impuse în hotărârea de guvern. .

Sute de persoane, angajați ai Șantierului Naval Constanța (SNC), colaboratori interni și externi, finanțatori, oficialități, au participat la ceremonia de botez al navei tanc de produse chimice și petroliere “Histria Atlas”, de 41.000 tdw. Este o prima navă dintr-o serie de șase de acest tip, concepută de specialiștii SNC, construită de angajații șantierului naval, urmând să aibă la bord numai marinari români. Alte 21 de nave petroliere au fost construite în anii anteriori fiind vândute în țări din Europa. În cuvântul de prezentare, patronul șantierului, Gheorghe Bosânceanu a uimit asistența când a făcut referire la faptul că SNC, în asociere cu Naval Group, din Franța, companie în care statul francez este acționar majoritar, a participat și a câștigat licitația organizată de MApN, fiind în competiție cu șantierele navale Fincantieri, Italia și Damen, Olanda.

“Așa cum reiese din informațiile din presă, avem cea mai bună ofertă financiară. Deci  am câștigat licitația. În concluzie așteptăm ca în următoarele săptămâni, împreună cu reprezentanții Naval Group, să fim invitați la stabilirea termenelor de realizare a programului de modernizare a flotei Marinei Militare. Realizarea acestui program în Șantierul Naval Constanța este o soluție naturală, având în vedere vecinătatea cu Baza Logistică Navală Constanța și Comandamentul Marinei”, a precizat, de la tribună, Gheorghe Bosânceanu.

La ceremonie a fost prezent și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban. El a explicat, pentru EVZ, că întârzierea desemnării câștigătorului licitației pentru construirea corvetelor este inexplicabilă pentru că până și Ministrul Apărării ar fi  recunoscut oficial clasamentul care dă ca și lider consorțiul SNC-Naval Group.

 

“După recunoașterea oficială de către ministru a clasamentului, lucrurile sunt ireversibile. Nu te poți juca cu niște jucători de asemenea anvergură pe piața internațională, gen Naval Group și ceilalți doi care au fost în competiție. Eu cred că, la modul cel mai urgent, acest lucru trebuie anunțat oficial și lucrurile să intre pe un făgaș. Nu mai vreau să vorbesc de situația geopolitico- strategică a României, ci pur și simplu este vorba de “a-l umili” pe unul din cei mai mari producători de nave militare din lume. Naval Group este o o entitate care produce de la submarine cu propulsie clasică și atomică, la vedete, la corvete, la fregate, la distrugătoare, la portavioane. Deci cred că e momentul să devenim, odată pentru totdeauna, serioși. Motivațiile probabil, cred că le bănuim cu toții. Nu a câștigat cine trebuia”, a precizat Mihai Daraban.

 

Reprezentantul în Europa al Naval Group Franța, Laurent Morre, a fost mai prudent în declarații. El a ținut să precizeze, pentru EVZ; că și guvernul francez, care este la curent cu faptul că Naval Group și SNC au avut cea mai bună ofertă, urmărește cu interes procesul de selecție, așteptând rezultatul licitației.”Procedura a avut două faze, calificarea tehnică și cel mai bun preț. Se pare că noi avem cel mai bun preț și înțelegem că, formal, propunerea noastră este cea câștigătoare. Naval Group este deținut în proporție de 65% de statul francez. Suntem pe deplin susținuți de guvernul francez. Fiind vorba de chestiuni foarte importante, nu numai din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere strategic, guvernul francez urmărește cu interes, așteaptă rezultatul. Este un contract foarte mare, înțelegem că poate dura mai mult timp. Evident că suntem răbdători dar autoritățile franceze sunt cu noi”,  a declarat Laurent Morre.

Omul de afaceri, Gheorghe Bosânceanu, susține însă că tergiversarea și ascunderea rezultatului selecției este “o bătaie de joc”. El a precizat, pentru EVZ, că situația este clară. “Suntem câștigători, trebuie să fim invitați ca să semnăm contractul. Am fost clar. Sau unii oameni vor să intre în pușcărie? Depinde. Vor să stea în libertate sau vor să intre în pușcărie. Pentru că stabilesc regulile jocului, aprobă o hotărâre de guvern, organizează o licitație, de fapt un dialog competitiv, stabilit de hotărârea de guvern și de criteriile din anexe. După ce au văzut că se pare că au câștigat cei care nu ar fi vrut ei să câștige, sau nu au câștigat cei care ar vrut ei să câștige, nu știu cum să facă ca să iasă dintr-o competiție pe care au organizat-o ei. Asta e bătaie de joc!”

 

Magnatul spune că povestea cu sesizarea de către MApN la Parchetul Militar a unor suspiciuni privind derularea procedurilor de selecție“sunt poveștile lor interne”. Gheorghe Bosânceanu avertizează că “în situația în care nu ne vor invita pentru semnarea contractului și realizarea programului, alternativa pentru acei factori de decizie, care își asumă o astfel de responsabilitate, după ce s-a dat o hotărâre de guvern, care s-a respectat întocmai, pas cu pas, nu pot să se gândească decât că riscă pușcăria. Ce să mai vorbim?”