Risc de holeră pentru litoralul Mării Negre. Ce spune OMS despre efectele distrugerii barajului Kahovka

Risc de holeră pentru litoralul Mării Negre. Ce spune OMS despre efectele distrugerii barajului Kahovka Sursa foto: Leszek Wrona | Dreamstime.com

Coordonatorul OMS pentru situații de urgență din Europa a descris situația din Ucraina drept „un pericol uriaș” de răspândirea virusului de holeră. În acest context, autoritățile ucrainene iau măsuri drastice interzicând oamenilor să meargă la plajă din cauza riscului de a contracta virusul. 

Prezența virusului în Marea Neagră îngrijorează multe state. Situația în Ucraina devine tot mai alarmantă în ceea ce privește riscul răspândirii virusului de holeră apărut în urma distrugerii Barajului Kahovka. Specialiștii OMS atrag atenția că există un pericol crescut de răspândire a holerei și altor boli transmise prin apă în această regiune.

Holera este o boală extrem de gravă care este cauzată de consumul de alimente contaminate sau din cauza lichidelor cu bacterii vibrio cholerae, potrivit OMS. Virusul poate provoca diaree acută severă și deshidratare severă. Afectează atât copiii, cât și adulții pot muri în câteva ore dacă nu se tratează la timp.

Descompunerea gunoaielor și a cadavrelor au contaminat apa potabilă

Aceste rapoarte întăresc comentariile făcute de un consilier al primarului lui Mariupol la începutul săptămânii la televiziunea ucraineană. Petro Andruişenko a spus că situația umanitară din Mariupol se înrăutățește pe zi ce trece. Descompunerea gunoaielor și a cadavrelor au contaminat apa potabilă, crescând riscul unui focar de holeră, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, apele au fost contaminate cu aproximativ 150 de tone de ulei industrial, constituind, astfel, o sursă suplimentară de poluare. Experții OMS atrag atenția asupra riscului de desalinizare, un proces care, se pare, deja a început să se manifeste în zonă.

Autoritățile nu au furnizat încă un bilanț oficial al pierderilor umane provocate de prăbușirea barajului, situația fiind, în continuare, în evoluție și sub monitorizare atentă. Situația este una îngrijorătoare, iar autoritățile din Ucraina au impus, deja, interdicții. Populația nu mai are acces pe plajă, din cauza faptului că există riscul contaminării cu holeră.

Ce spun autoritățile sanitare de la București cu privire la Marea Neagră

Cu privire la Marea Neagră, Institutul Național de Sănătate Publică a subliniat că pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale nu au fost primite alerte cu privire la riscul de răspândire a bolilor, în urma prăbușirii barajului din Ucraina.

„Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări.

În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina”, a informat INSP într-un comunicat de presă, potrivit antena3.ro.