Avertisment de ultimă oră! NATO este în pericol: „Vladimir Putin este nesăbuit. Minte public pentru a-și ascunde operațiunile militare”

Sursă: Fotografescu | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina a pus alianța NATO și națiunile membre ale acesteia „absolut în pericol” - este avertismentul unui oficial al Comandamentului Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE). Un alt reprezentant al cartierului general al operațiunilor militare NATO în Europa a atras atenția asupra faptului că invazia militară declanșată de președintele rus Vladimir Putin a creat o „nouă realitate” pentru aliați, reluând astfel cuvintele secretarului general Jens Stoltenberg.

Oficialii SHAPE avertizează că alianța NATO se află în pericol din cauza războiului declanșat pe data de 24 februarie de către Vladimir Putin în Ucraina. Liderul de la Kremlin și-a schimbat total discursul față de Occident și dă dovadă de „ură profundă” față de societățile și valorile europene și americane.

SHAPE este cartierul general al operațiunilor militare ale alianței NATO în Europa. Acesta se află la Bruxelles, în Belgia. Doi oficiali SHAPE au informat reporterii cu privire la poziția militară a NATO și la modul în care răspund la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

În ciuda aparențelor, NATO nu este deloc în siguranță

„Din Rusia, ne dăm seama că Vladimir Putin și cercul său apropiat sunt oameni absolut nesăbuiți. Nu le pasă de viața umană. Ei mint în mod public pentru a-și ascunde operațiunile militare. (...) Evaluăm cu adevărat că este periculos și că alianța este absolut în pericol”, a declarat, într-o conferință de presă, unul dintre oficialii SHAPE.

Războiul a creat o „nouă realitate” pentru aliații NATO, a declarat un alt oficial SHAPE, reluând cuvintele secretarului general Jens Stoltenberg.

„Tocmai ați ascultat conferința de presă a secretarului general, iar acesta a spus că este o nouă realitate și că trebuie să ne resetăm apărarea și postura de descurajare”, a declarat cel de-al doilea oficial SHAPE. „Aceasta este o schimbare permanentă și profundă în mediul de securitate european, iar SecGen a spus același lucru”.

Cum asigură alianța siguranța statelor din flancul estic

Oficialii au spus că este prea devreme pentru a prezice modul în care NATO își va schimba permanent postura de forță militară în Europa din cauza acțiunilor lui Vladimir Putin, dar au vorbit despre modificările de până acum pentru a întări flancul estic, unde țările aliate NATO se învecinează cu Ucraina, și pentru a se asigura că sunt pregătite pentru orice scenariu pe care războiul din Ucraina l-ar putea provoca pentru țările NATO.

Deoarece Forța de Răspuns a NATO a fost activată pentru prima dată în istoria NATO, 40.000 de soldați din țările aliate NATO de-a lungul flancului estic lucrează acum pentru a asigura „securitatea colectivă, apărarea colectivă”, a tuturor țărilor NATO, nu doar pentru propriile națiuni. Există opt grupuri de luptă, câte unul în fiecare țară de pe flancul estic, care fac parte din această activare a Forței de Răspuns a NATO.

Este o „creștere de zece ori” a acțiunii NATO față de situația ce a precedat războiul din Ucraina, a spus oficialul SHAPE.

În aer, există „peste 100 de avioane în plus”. „Întotdeauna facem ceea ce numim poliție aeriană”, a spus oficialul, dar acum, după ce a început invazia, sunt opt avioane care asigură „o prezență aeriană 24/7 pe flancul estic”.

În apele din jurul țărilor aliate din NATO, alianța are „25 de nave care patrulează în orice moment în jurul apelor, asigurând o descurajare la 360 de grade”, a spus oficialul.

„Pe lângă acestea, există în mod normal aproximativ 150 de nave din țările NATO care, în plus, navighează în apele respective și care pot flecta înainte și înapoi sub comanda și controlul NATO”, a adăugat reprezentantul cartierului general al operațiunilor militare ale alianței NATO în Europa.

„Ne pregătim pentru ce e mai rău”

Deși este prea devreme pentru a spune care vor fi modificările permanente ale posturii de forță militară a NATO din cauza invaziei lui Vladimir Putin, oficialul a declarat că actuala postură de forță este „cel puțin un punct bun de la care pornim”, având în vedere cum ar putea să evolueze lucrurile pe teren.

„Ne pregătim pentru ce e mai rău, dar facem tot ce putem pentru ca ce e mai rău să nu se întâmple”, a oferit asigurări oficialul SHAPE prim-citat.