Într-o scrisoare adresată cotidianului britanic The Telegraph cei cinci foşti secretari generali ai Alianței Nord Atlantice susțin că ieșirea Marii Britanii din UE va fi o mare problema pentru UE şi care va crea o slăbire a Uniunii Europene.

„Ca foști secretari generali ai NATO, urmărim dezbaterea UE-Marea Britanie cu atenție și îngrijorare crescândă. Având în vedere amploarea și diversitatea provocărilor la adresa păcii și stabilității, provocării cu care toți ne confruntăm, comunitatea euroatlantică are nevoie de un Regat Unit activ și angrenat” în asigurarea securității, se spune în scrisoarea semnată de Javier Solana, George Robertson, Anders Fogh Rasmussen, Jaap de Hoop Scheffer și lordul Carrington, ultimul supraviețuitor al Guvernului lui Winston Churchill din perioada 1951-1955.

„Ieșirea Marii Britanii din UE ar duce, fără îndoială, la scăderea influenței britanice, ar submina NATO și ar ajuta dușmanii Occidentului chiar în momentul în care avem nevoie să facem front comun în comunitatea euroatlantică împotriva amenințărilor comune”, se arată în scrisoarea menţionată.
Și actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Marii Britanii să rămână în UE. „Un Regat Unit e benefic pentru securitatea noastră, pentru NATO. O Europă mai fragmentată e un lucru rău pentru securitatea noastră și pentru NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

Intervenția lor vine după ce David Cameron a avertizat că o Brexit va crește riscul Europei ajungând la un război. Comentariile lui Cameron au fost atacate de Boris Johnson, care a declarat că UE a devenit  "o forță de instabilitate și de înstrăinare ", în timp ce " toată lumea știe "că este NATO care garantează pacea în Europa"
Johnson  a mai spus că  nu crede în discursul lui David Cameron şi că ar trebui să ştie  că ieșirea din UE a  Marii Britanii i-ar diminua  puterea. Să nu creadă că relația specială pe care o au cu America poate compensa  ceea ce pot pierde ieşind din UE.
Foștii șefi NATO  au mai declarat că UE este un "partener -cheie " pentru NATO și că activitatea celor două organizații fac împreună  " suficient pentru a opri instabilitatea din acea regiune ".

 

Te-ar putea interesa și: