Întrebat unde prezice că va fi epicentrul războiului secolului XXI, Friedman a spus că cel mai posibil este ca ţări precum Turcia, Japonia sau Polonia, care sunt emergente, să pornească un astfel de conflict, citat de Ziarul Financiar.

El a mai susținut că Europa de Est este un posibil focar de război, dar există şi posibilitatea unui război maritim între SUA şi Japonia. 

”Din 1815 până în 1871 nu  fost niciun război de proporţii în Europa. Apoi a venit Primul Război Mondial. Apoi, dacă ne uităm la Europa, de la războiul de Şapte ani până la războaiele Napoleonice ale secolului 19 şi la Războaiele Mondiale, fiecare secol a avut câte un război major. Nu cred că acest secol va fi diferit”, a mai afirmat Friedman.

El a adăugat că atâta vreme cât există ţări precum Germania, China şi Rusia care au început să fie în declin şi înlocuite de altele, atunci încep agitaţiile geopolitice.

Atunci începe să fie periculos, pentru că încă nu a fost atins un echilibru, afirmă el.

”Aşa a fost după ce s-a unit Germania în 1871 şi a început un calvar pentru Europa. Japonia s-a ridicat puternic la începutul secolului 20, iar apoi a început haosul. Acum ne uităm la situaţii foarte asemănătoare. Trebuie să ne pregătim pentru război”,a precizat Friedman.