Avertisment de la OMS. Un nou val de infectări cu Omicron va afecta Europa de Est

Sursă: Nicktys | Dreamstime.com

Reprezentanții OMS au anunțat că în unele țări din Europa de Est numărul cazurilor de coronavirus s-a dublat în ultimele două săptămâni. Din această cauză se recomandă menținerea în continuare a restricțiilor.

 Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge a declarat marți, 15 februarie, că un nou val de infectări cu varianta Omicron a coronavirusului va afecta Europa de Est, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, în ultimele două săptămâni, cazurile de COVID-19 s-au dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia şi Ucraina. Declarațiile alarmante ale directorului OMS vin în contextul în care multe țări europene au anunțat că relaxează restricțiile, deoarece numărul cazurilor de coronavirus a scăzut în ultima perioadă. Printre acestea se numără Cehia și Polonia, dar și Italia, Portugalia, Marea Britanie, țările nordice și, din martie, și Germania.

„În faţa valului Omicron, şi a variantei Delta care circulă în continuare în estul Europei, situaţia este îngrijorătoare şi nu este momentul ridicării măsurilor despre care ştim că contribuie la reducerea răspândirii COVID-19", a declarat Hans Kluge.

Trebuie menținute unele restricții

Chiar dacă incidențele sunt în scădere, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat menținerea unui set de restricții care să combată răspândirea virusului:  testele rapide, purtarea măştii şi evitarea locurilor aglomerate. OMS afirmă că peste 165 de milioane de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în regiunea OMS Europa, dintre care 25.000 de decese în ultima săptămână.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut și analizarea cauzelor care au dus la rate scăzute de vaccinare în anumite țări din Europa de Est. În state precum Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina şi Uzbekistan, mai puțin de 40% din persoanele cu vârsta peste 60 de ani au fost vaccinate cu schemă completă. Oficialul OMS a mai declarat că în Bulgaria, Georgia şi Macedonia de Nord, mai puţin de 49% din personalul medical a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID.

România se pregătește de relaxare

Ministrul Sănătății a confirmat că România se pregătește de o relaxare treptată a restricțiilor. Chiar dacă numărul de cazuri de coronavirus este în scădere, se dorește eliminarea presiunii de pe sistemul sanitar.

„Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descent a numărului de cazuri de infectare, care trebuie sa se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar și a stării de alertă. În primul rând, e vorba despre scăderea numărului persoanelor care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva (ridicarea restricțiilor – n.r.), dar cu precauție, ca să nu producem un număr mai mare de decese sau să aglomerăm sau supra-aglomerăm spitalele din România“, a declarat Alexandru Rafila.