În urma mai multor studii medicale, specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii care au limba roșie, cu o nuanață galbenă, ar trebui să se îngrijoreze. Este semnul că persoana respectivă suferă de sau este predispusă la boli cardiovasculare. Microorganismele de pe limbă ar putea ajuta la semnalarea acestor probleme ale inimii, afirmă cercetătorii.

Studiul a fost coordonat de doctorul Tianhui Yuan, de la Spitalul Universității de Medicină Chineză din Guangzhou. Principala concluzie arată că pacienții cu o insuficiență cardiacă cronică „au limba total diferit” față de oamenii care nu suferă de această problemă.

„Limbile normale sunt de un roșu-pal, cu o acoperire alb-pal. Pacienții cu insuficiență cardiacă au o limbă roșie, cu o acoperire galbenă, iar aspectul se schimbă pe măsură ce boala avansează”, a afirmat mediul Tianhui Yuan. Compoziția, cantiatea și bacteriile diferă în funcție de persoanele bolnave și cele care sunt sănătoase, a mai relevat cercetarea doctorilor din China.

Microorganismele sau germenii sunt atât de mici încât nu pot fi văzute decât cu ajutorul microscopului. O acumulare de microorganisme poate să ducă la îmbolnăvire. Atunci când au realizat studiul, cercetătorii au studiat limbile voluntarilor din ambele categorii: și cei cu probleme cardiace, și cei sănătoși.

70 de subiecți au fost la îndemâna oamenilor de știință. Dintre aceștia, 42 au avut probleme, în timp ce 28 erau sănătoși. Niciunul dintre voluntari nu a avut probleme dentare sau orale. Niciunul dintre pacienți nu a consumat antibiotice în săptămâna premergătoare participării la experimentul medical. Iar femeile nu erau însărcinate sau nu alăptaseră.

Pentru a preleva probe de pe limbă au fost folosite în fiecare dimineață linguri din oțel inoxidabil. Probele au fost recoltate înainte ca participanții să se spele pe dinți sau să mănânce micul dejun. Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii cu probleme de sănătate aveau culoare limbii mai închisă.

„Mai avem de făcut cercetări, dar rezultatele obținute până acum arată că microbii de pe limbă, care sunt ușor de obținut, ar putea să ajute la diagnosticarea și monitorizarea problemelor cardiace”, a mai afirmat Yuan.

sursa: thesun