Averea lui Dan Voiculescu s-a evaporat. Felix a pierdut 1,3 miliarde de euro în 5 ani!

Averea lui Dan Voiculescu s-a evaporat. Felix a pierdut 1,3 miliarde de euro în 5 ani!

Din celula de la Penitenciarul Rahova, mogulul Dan Voiculescu asistă la prăbușirea firmelor sale. Datele financiare ale societăților pe care le controlează prin fiicele sale nu sunt tocmai roz.

Ultimele 12 luni nu au fost deloc bune pentru Dan Voiculescu și apropiații săi. Iar dacă extindem perioada la ultimii șase ani, putem spune că familia Voiculescu a fost ruinată de criza financiară care a pus stăpânire pe România, potrivit jurnaliștilor de la revista Capital.

 În ediția din 2009 a „TOP 300 Capital”, familia Voiculescu se afla pe locul 2 cu o avere estimată la 1,5- 1,6 miliarde de euro. Holdingul condus de Dan Voiculescu era în culmea puterii financiare.

Prăbușirea

Ne puteți urmări și pe Google News

În următorul an, Voiculescu a pierdut trei poziții în clasament, iar averea s-a redus cu jumătate de miliard. În următorii ani de criză, afacerile controlate de familia Voiculescu au mers din ce în ce mai prost, astfel că, în 2014, averea lui Voiculescu a ajuns la 230-250 milioane de euro.

Jurnaliștii Capital au explicat că Dan Voiculescu a primit, în 2014, două lovituri dure de la Justiție: condamnarea definitivă la zece ani de închisoare în „Dosarul ICA” și procesul în care este acuzat de complicitate la șantaj.

Zvonuri: vin problemele

„Vor reuşi companiile Corinei şi Cameliei Voiculescu să recâştige încrederea creditorilor şi partenerilor şi, mai ales, să aducă alte garanţii, în locul celor confiscate sau puse sub sechestru, pentru împrumuturile de zeci de milioane de euro pe care le-au luat de la bănci?”, s-au întrebat jurnaliștii. Trebuie amintiti că, în acest moment, Fisc-ul a trecut la executarea sentinței magistraților din dosarul ICA, prin care sunt confiscate bunuri de 60 de milioane de euro. Potrivit „Capital”, în acest moment, în mediul de afaceri din București circulă zvonuri privind iminența unor probleme financiare la nivelul societăților din grupul GRIVCO- Antena-Intact. Adevărul îl vom afla abia în momentul în care bilanţurile vor fi publicate în 2015, dacă nu cumva vom asista până atunci la vreun caz de insolvenţă. Sau la vreo tranzacţie-surpriză.

Iar dacă tot a venit vorba de bilanţuri, „Capital” arată că cele raportate de firmele familiei Voiculescu pentru anul 2013 sunt, într-un mod destul de ironic, mai degrabă pozitive. Astfel, Antena TV Group SA a înregistrat o cifră de afaceri de 56 de milioane de euro și un profit de circa 2,7 milioane de euro, în timp ce Antena 3 SA a avut afaceri de 16 milioane de euro şi un profit de 225.000 de euro.

Pe plus au încheiat anul precedent şi Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO) SA, şi Convergent Media, editorul cotidianului- Gazeta Sporturilor.

Sanagra SA, companie specializată în zootehnie, a făcut la rândul ei afaceri bune în 2013, cu venituri de 1,3 milioane de euro şi un profit de 13.000 de euro.

Firmele pe pierdere

Au fost, desigur, şi firme care nu s-au descurcat la fel de bine: Intact Production, specializată în producţie video, a avut pierderi de aproape 600.000 de euro. O altă firmă, producătorul de pâine Smart Food Solutions, a raportat pierderi de jumătate de milion de euro. Alte două societăți, Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA, respectiv VIP Air SA, cu o cifră de afaceri cumulată de 0,8 milioane de euro, au adus pierderi de peste patru milioane de euro.

GRIVCO, „perla” familiei, are 76,5% din acțiuni confi scate

Judecătorii care au decis condamnarea lui Dan Voiculescu au extins confiscarea în cazul mai multor bunuri aflate în posesia fiicelui acestuia, Corina și Camelia Voiculescu. Este vorba de acțiuni pe care mogulul le-a donat fiicelor sale în 2006. Pe scurt: 76,5% din acţiunile Grivco SA (5.634 acţiuni- 39,125%- donate Cameliei şi 5.382 acţiuni -37,375% - donate Corinei) şi 92, 240% din acţiunile Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii (9.974.861 acţiuni -46,204775% - donate Cameliei şi de 9.947.862 acţiuni -46,204775% - donate Corinei). Firma GRIVCO este perla afacerilor lui Dan Voiculescu, iar fiicele au contestat confiscarea

Motivarea instanței

„Or, în cauza de faţă, deşi inculpatul (Dan Voiculescu - n.r.) le-a transmis fiicelor sale cu titlu gratuit o parte din bunurile dobândite prin privatizarea ilegală a fostului Institut de Chimie Alimentară, le-a interzis, totodată, acestora să dispună de aceste bunuri în timpul vieții fără acordul său”, au scris judecătorii în motivare.

În documentul citat se mai arată că Dan Voiculescu a urmărit disimularea originii ilicite a „proprietăţilor şi fondurilor murdare”, el urmărind să orienteze aceste avantaje, „într- o manieră cât mai discretă”, către afaceri profitabile.

De Crăciun, iahnie cu ciolan

Dan Voiculescu află pe 6 ianuarie dacă va executa cei 10 ani de închisoare, sau dacă procesul privatizării ICA se va rejudeca. Un complet de doi judecători nu a ajuns la un consens, iar la următorul termen va intra un al treilea judecător.

De Crăciun, la Rahova, Dan Voiculescu va avea parte de un meniu dublu. Altfel spus, va beneficia de un supliment de hrană pe care statul îl acordă de Sărbători tuturor deținuților. În realitate, asta înseamnă porții duble, plus câteva dulciuri care, de obicei, nu sunt în meniul zilnic. Pe lângă norma de hrană zilnică ce se ridică la 2.855 de calorii, acest bonus de hrană constă în mâncare gătită în cantina de la Rahova, așa cum ne-au transmis reprezentanții penitenciarului. Astfel, deținuții vor primi de Crăciun: supă de legume sau cu carne, tocană cu friptură și iahnia de fasole cu ciolan, plus plăcintă și cozonac. Vestea dezamăgitoare este că nu se organizează nicio masă festivă. Cu toate acestea, unul dintre foștii deținuți explică faptul că VIP-urile de după gratii se desfată de Sărbători din bunătățile primite la pachet de acasă.

Justiția i-a luat 30 de milioane de euro

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început încă din august 2014 procedurile de confiscare a terenurilor şi clădirilor GRIVCO şi Antena 3, şi raportează periodic către DNA stadiul procesului de trecere în proprietatea statului a imobilelor indicate în decizia Curții de Apel București.

DNA, în sediul Antena 3?

În luna noiembrie, procurorul șef al DNA, Laura –Codruța Kovesi, a explicat că este foarte atentă la modul în care vor fi gestionate bunurile și imobilele confiscate în dosarul lui Voiculescu. Și pentru că DNA caută un nou sediu, există posibilitatea ca instituția să se mute chiar în clădirea de unde emite Antena 3. „Unul dintre motivele invocate de Finanţe pentru neexecutarea hotărârilor este că nu se pot vinde imobile la preţ bun de piaţă. Nu trebuie să le vinzi. Multe instituții se plâng că nu au sedii. Și DNA are nevoie de un sediu mai mare. De ce să plătim chirie sau să cumpărăm un sediu”.

La sfârșitul lunii, Kovesi a declarat că „aproape jumătate din prejudiciul de 60 de milioane de euro a fost recuperat, ceea ce este o premieră pentru Justiția din România”.