Aventurierii care au marcat istoria. Italianul care a cucerit lumea prin femei

Aventurierii care au marcat istoria. Italianul care a cucerit lumea prin femei

Aventurierii care au marcat istoria. Un italian care a cucerit lumea prin femei

Aventurierii care au marcat istoria. Un italian care a cucerit lumea prin femei și a rămas în istoria spionajului universal.

Secolul al XVIII-lea a fost pentru spațiul occidental european un secol al luptelor politice care angrenau Franța, Olanda, Imperiul Romano-German, Statul Papal, statele italiene în conflicte politice și religioase. Prusia va veni și ea puternic din urmă, în timp ce în Europa Centrală și de Est, Imperiul Otoman și Rusia Țaristă se vor ridica, amenințând integritatea Poloniei care va dispărea la finalul secolului al XVIII-lea.

Aventurierii: Italianul Casanova

Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt a văzut lumina zilei în Veneția, Republica din Lagună cum i s-a mai spus. Se născuse la 2 aprilie 1725. A trăit până aproape de finalul secolului al XVIII-lea, murind la Viena, la 4 iunie 1798. A prins marile războaie de succesiune la tronurile Poloniei și Austriei, a trăit conflictul dintre Rusia și Prusia, a cunoscut ascensiunea țarinei Ecaterina a II-a a Rusiei, a trăit explozia, excesele și stingerea Revoluției Franceze, precum și prima parte a ascensiunii  lui Napoleon. Am zice că viața sa a fost una extrem de interesantă. De acest fapt a fost și el conștient. deoarece la finalul vieții, între 1791 și 1798, și-a redactat memoriile sale în franceză, numite Memoires care au mai fost cunoscute și sub numele de Povestea vieții mele.

Aventurierii: tinerețea lui Casanova

Despre Casanova, s-a spus că a fost un maestru al seducției, un om care a preferat mereu alcovurile femeilor, un spion fără scrupule. Dar oare așa să fi stat lucrurile? În primul rând, rădăcinile personalității sale trebuie căutate în originea sa. Era fiul unui actor și dansator Gaetano Casanova. Acesta a avut în afară de el, ca prim născut, încă cinci copii.  A suferit de probleme respiratorii din cauza aerului umed al Veneției. De aceea, el a trebuit ca la 8 ani să fie trimis la Padova, de către bunica sa care îl creștea când tatăl era plecat în turnee.

Dat în grija unui abate, a realizat că dacă aveai cunoștințe teoretice științifice și literare aveai șansa să mănânci bine. Ager la minte, Giacolo a fost un mic geniu, Devine student la Universitatea din Padova la 12 ani iar licența o obține la 17 ani, ceea ce era un real record la acea dată.

Aventurierii: Casanova de la Constantinopol, la Londra. Aventuri europene

Casanova a peregrinat în zone și culturi diferite. Mai întâi a devenit militar într-o garnizoană din Corfu, a ajuns la Constantinopol, după care a revenit la Veneția. În 1753, locuia cu unul dintre frați, la Paris, după care s-au mutat la Dresda, în Imperiul Romano-German. La 1753, deja rapoartele poliției secrete de la Veneția îl acuzau de multe fapte de indecență, seducție, drept pentru care, la 30 de ani, în 1755, a ajuns la închisoare, dar a reușit să evadeze.

A acționat ca agent secret la Stuttgart și la Koln, a scăpat din nou de închisoare numai după patru zile de arest (salvat de amanta sa Marchiza d-Urfe), fugind în Elveția. În anul 1760, și-a luat titlul de Cavaler de Seingalt. A apelat din nou, când a rămas falit, la amanta sa, Marchiza d-Urfe dându-i de înțeles că o putea face tânără din nou. El avea cunoștințe specifice Cabalei, deci a putut manipula ușor credulii, Nereușind să o întinerească pe amanta sa, a fugit din nou. În 1763, ajuns în Anglia, unde a încercat să vândă ideea lui John Law din Franța, aceea a unei loterii.

A călătorit în Țările de Jos austriece, apoi a ajuns la Varșovia, de unde a fugit după ce a fost rănit în duel pentru o actriță italiancă. A ajuns la Dresda, unde la 1767 deja suferea de blenoragie (sifilis).  A ajuns apoi la Paris și de aici, la Roma, sperând să poată găsi un protector care să-l readucă legal la Veneția. S-a ocupat de literatură, traduceri pentru a câștiga banii necesari.

Epilog...

A trăit o bună bucată de timp la Veneția unde a continuată să muncească. să aibă de a face cu femei, să spioneze. A plecat apoi în 1785, în Cehia. A găsit adăpost la un nobil mason și cabalist ca și el. A lucrat în biblioteca acestuia, apoi a vizitat Praga.  A ajuns la Viena, sperând ca să îl ajute pe Mozart în opera la care acesta lucra, Don Giovanni dar Mozart nu a folosit ideile lui Casanova. În 1797, Napoleon a ocupat Veneția.

Casanova ar fi dorit să profite de noua situație, dar, cu sănătatea șubredă, aflat la Viena, a murit la 4 iunie 1798. A lăsat în urmă multe inimi frânte, datorii neplătite, escrocherii, acțiuni de spionaj reușite și nereușite. A parcurs mii de mile de-a lungul și de-a latul Europei. Însă cele mai valoroase au fost Memoriile sale, redactate în ultimii 7 ani de viață din 1791 până în 1798.

La moarte, tradiția i-a atribuit ca ultime cuvinte, expresia: „Am trăit ca un filosof, mor ca un creștin”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre