Avem nevoie de Catedrala Neamului?

Avem nevoie de Catedrala Neamului?

Un reportaj al televiziunii germane Deutsche Welle divizează societatea şi repune în discuţie problema noului lăcaş de cult.

Jurnaliştii Paul Tutsek şi Zsuzsa Hunyadi de la Deutsche Welle au făcut un reportaj despre Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti. Ei au arătat că cel mai mare lăcaş de cult va costa 600 de milioane de euro, iar guvernul român susţine financiar proiectul, în timp ce numeroase şcoli şi spitale sunt închise în întreaga ţară din lipsă de fonduri.

"Lucrările de construcţie la Catedrala Mântuirii Neamului avanseaza rapid. Edificiul va avea 125 de metri înălţime şi va eclipsa Casa Poporului construită de Nicolae Ceauşescu. (...) Biserica Ortodoxă Română, cel mai mare grup religios din această ţară, se bucură de tot mai multă popularitate. Creşterea sărăciei, pusă pe seama politicienilor, i-a îndreptat pe mulţi spre biserică. (...) În ultimii 20 de ani, peste 4.000 de biserici au fost construite în România, multe cu susţinere guvernamentală. Statistic, acest lucru înseamnă că, la fiecare două zile, o nouă biserică este terminată. Între timp, trei şcoli sunt închise în fiecare zi şi din ce în ce mai multe spitale, iar acest lucru nemulţumeşte mulţi oameni. (...) Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului ar urma să fie finalizată în trei ani. ...Se pare ca Palatul Parlamentului va, avea în curând, un frate mai mare", susţin cei de la Deutsche Welle.

Ceauşescu şi dinastia Qin

Obsesia pentru Catedrala Neamului nu este deloc nouă. În urmă cu doi ani, Arielle Thedrel de la "Le Figaro" a scris un articol intitulat "Proiectele faraonice ale Bisericii Ortodoxe la Bucureşti“, în care susţinea că noua Catedrală a Mântuirii Neamului – denumită "Noul Vatican" - este "un proiect demn de megalomania lui Nicolae Ceauşescu“.

Catedrala Sf. Sava din Belgrad are o capacitate de 10.000 de persoane şi 800 de corişti, iar în Catedrala Iisus Hristos Mântuitorul din Moscova intră uşor 30.000 de oameni. După logica jurnalistului francez, dar şi al celor germani, ctitorii acestor lăcaşuri ar trebui să fie nu nişte "faraoni", ci urmaşi ai dinastiei Qin, care a ridicat Zidul Chinezesc.

Cred că înălţarea unei Catedrale Patriarhale nu este un moft, ci o necesitate. Trec peste considerentele istorice, arhicunoscute. Pe Dealul Mitropoliei, în biserica ridicată în 1656 de voievodul ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab Cârnul - care e denumită pompos, mai mult din considerente istorice, catedrală patriarhală - nu mai e spaţiu. Poate face faţă o biserică din secolul al XVII-lea unei metropole precum Bucureştiul, care bate către 3 milioane de locuitori? Unde să încapă credincioşii, pentru că la marile sărbători se strâng câteva mii bune de oameni?

A vorbi în aceste condiţii despre grandomanie, despre construcţii-mamut, când viitoarea catedrală va avea o capacitate de 5.000-6.000 de oameni, e cel puţin ridicol. Dacă din partea talibanilor anti-ortodocşi mă aşteptam la astfel de abordări, din partea unor jurnalişti occidentali - ceea ce presupune o oarecare deontologie, nicidecum.

Câteva derapaje - prima minciună

Materialul jurnalistic abundă însă de gafe care, sper eu din suflet, nu sunt intenţionate. Publicistul George Damian le-a trecut în revistă. Prima minciună: Catedrala Mântuirii Neamului costă 600 milioane euro. "Toată lumea citează după ureche, un reportaj făcut după ureche. Dă mai bine să zbieri: "Guvernul dă 600 milioane euro pentru o catedrală" – chiar dacă este vorba de o minciună sfruntată. Bineînţeles, este citat minunatul Remus Cernea. Aici, "jurnaliştii" Deutsche Welle o dau cu mucii în fasole: una zice minunatul Remus Cernea, alta traduc ei. Deontologie. Bineînţeles, apare şi Ceaucescu şi Securitatea. Nu se putea fără. Din păcate, lipseşte Dracula – dar putea şi el să fie înghesuit pe undeva.

A doua minciună

O biserică construită la două zile, trei şcoli închise pe zi. Jurnaliştii din România le-au preluat pe nemestecate, fără să facă nici cel mai mic calcul aritmetic. Dacă ne luăm după cele spuse de "ziariştii" de la Deutsche Welle în cele 7.300 de zile ale ultimilor 20 de ani, a câte 3 şcoli pe zi – ar fi trebuit să fie închise 21.900 de şcoli (nicăieri nu se spune în ce perioadă au fost închise şcolile, aşa că un ascultător oarecare poate prespune că este vorba tot de ultimii 20 de ani). Nu avea România de unde să închidă 21.900 de şcoli, ţara asta are 320 de oraşe şi 2.859 de comune… Dacă ne gândim şi că sunt închise "din ce în ce mai multe spitale" (tot în ultimii 20 de ani?!?!) şi mai facem un calcul, ajungem la cifre astronomice.

REACŢIA

Patriarhia Română: un simbol naţional

Referitor la cele apărute în presă, Patriarhia Română a răspuns printr-un amplu comunicat de presă, preluat însă doar parţial: “Construirea Catedralei Mântuirii Neamului are o necesitate liturgică şi publică, iar aceasta reprezintă un simbol al unităţii dintre lucrarea spirituală şi socială a Bisericii, al unităţii dintre generaţii şi al românilor de pretutindeni şi al demnităţii naţionale. (…) Toate catedralele mitropolitane din provinciile româneşti sunt cu mult mai încăpătoare decât actuala Catedrală patriarhală şi oferă clerului şi credincioşilor condiţii mai bune pentru desfăşurarea cultului".

Conform Patriarhiei, necesitatea publică a construirii importantului lăcaş rezidă şi în faptul că în Catedrala Mântuirii Neamului vor fi organizate ceremonii religioase cu caracter public - naţional, ca de exemplu pomenirea eroilor neamului românesc la sărbătoarea Înălţarii Domnului - Ziua eroilor, (unul din hramurile viitoarei Catedrale patriarhale) şi a eroilor din Decembrie 1989 sau slujba de Te- Deum la Ziua Naţionala - 1 Decembrie.

“Utilitatea publică a viitoarei Catedrale patriarhale va fi evidenţiată şi de amenajarea spaţiului generos de aproape şase hectare din jurul ei ca parc public, mărind suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti. Catedrala reprezintă un simbol al demnităţii naţionale, Biserica Ortodoxă Română fiind astăzi singura între Bisericile ortodoxe fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului roman".

AMPLASAMENT. Lăcașul se ridică pe Dealul Arsenalului FOTO: PATRIARHIA ROMÂNĂ

Ne puteți urmări și pe Google News