Avariile din reţea nasc un nou sport extrem: alpinism pe conducta de gheaţă

Avariile din reţea nasc un nou sport extrem: alpinism pe conducta de gheaţă

EVZ scria săptămâna trecută despre pilonii uriaşi de gheaţă creaţi sub un pod din Suceava. Imediat, nişte alpinişti s-au gândit să profite de ocazie, apucându-se să-i escaladeze.

Mai mulţi alpinişti din oraş le-au mulţumit autorităţilor locale pentru nepăsarea de care au dat dovadă în cazul conductei de apă fisurate de sub podul din cartierul Iţcani, care traversează râul Suceava, pod sub care s-au format un pilon de gheaţă care are diametru la bază de aproape şase metri.

Escaladă la -20 de grade Celsius

Pasionaţi de sporturi extreme, membrii Alpin Club Nordica Suceava s-au gândit să-şi consume adrenalina şi să încerce „cascada de gheaţă” cum au denumit-o ei. Cu echipament corespunzător, alpiniştii s-au căţărat ieri dimineaţă până în vârful pilonului, în ciuda celor -20 de grade Celsius de afară. „Dacă ar fi să mulţumesc cuiva ar fi autorităţilor care nu şi-au făcut treaba corespunzător şi nu au izolat conductele de apă şi în felul acesta au apărut aceste coloane de gheaţă”, a declarat unul dintre aventurieri,  Cătălin Rusu. „E super fain, iar această iarnă ne-a adus numai bucurii. După ce acum câteva zile am făcut schi touring pe străzile Sucevei, iată că acum am putut practica alpinismul pe gheaţă”, a completat un alt alpinist, Mike Gheorghiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alpiniştii mulţumesc, ironic, autorităţilor locale

Dan Curic, preşedintele Alpin Club Nordica a ţinut şi el să le mulţumească autorităţilor sucevene, întrucât au tot ce le trebuieşte în oraş şi nu mai este nevoie să se deplaseze în zona de munte a judeţului pentru astfel de antrenamente. „Zonele unde se poate practica alpinismul pe gheaţă în România sunt foarte puţine, iar faptul că noi am avut această ocazie nesperată nu putea fi ratat. În general, ne antrenăm la cascada de la Zugreni, cel mai apropiat loc pentru noi sucevenii, dar şi aici sunt probleme dacă râul Bistriţa nu îngheaţă. În plus, ultimele ierni au fost cam calde, iar acest tip de alpinism nu s-a prea putut practica”, a explicat Dan Curic. Conducta fisurată aparţine societăţii de apă şi canalizare a Sucevei, iar autorităţile locale au anunţat că vor remedia defecţiunea după ce vremea se va încălzi, primarul propunând chiar înlocuirea traseului conductei prin care aprovizionază cu apă cartierul Iţcani.