Bani de la UE pentru Planul de Creștere al Republicii Moldova. Mituri și avantaje aduse de fonduri
- Angelina Olaru
- 15 octombrie 2024, 17:01
Republica Moldova. Recent anunțatul Plan de Creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro este un eveniment central, prezentat de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în vizita sa, la Chișinău. Planul în cauză este susținut de un mecanism de reformă, pentru anii 2025-2027 și constituie cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE, de la Independență încoace.
Planul de Creștere Economică reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova și marchează o nouă etapă în procesul de aderare la UE. Prin acest pachet financiar, partenerii dovedesc susținerea fermă pentru viitorul european al statului. Transpunerea în practică a Planului de Creștere Economică în Republica Moldova o va transforma într-o economie modernă, competitivă și prosperă, apropiind-o din ce în ce mai mult de statutul de membru cu drepturi depline al UE, conform actului european.
Acești bani nu sunt dați pentru Maia Sandu și datorită președintei Republicii Moldova
Inna Vîrtosu este absolventă de studii economice a Hankuk University of Foreign Studies, doctor în filosofie și drept la European la University of Macau, China. Ea a analizat Planul de Creștere pentru Republica Moldova.
„Din start, vreau să dezmint mitul, precum că acești bani sunt dați pentru Maia Sandu și datorită Maiei Sandu. Sunt oferiți Republicii Moldova și cetățenilor săi. Aceasta dovește Planul de Creștere al UE, care arată că „politica de extindere a UE rămâne de o importanță centrală, pentru a asigura și promova o Europă pașnică, stabilă, puternică și unită.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o dovadă a necesității unei investiții geostrategice. Aderarea deplină a Republicii Moldova la UE este în interesul politic, economic și de securitate al UE. Este un răspuns direct la aspirațiile europene ale cetățenilor moldoveni, ajutând la consolidarea unei democrații stabile și prospere, îmbunătățindu-le condițiile economice și sociale, și asigurând, în cele din urmă, un viitor mai sigur, pașnic și mai prosper.
UE trebuie să ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, pentru a-și accelera dezvoltarea economică durabilă și incluzivă și procesul de aderare, bazat pe reforme legate de UE, printr-un nou Plan de Creștere pentru Moldova”, explică Inna Vîrtosu.
Ce presupune Planul de Creștere pentru Republica al UE , în următorii trei ani
„Prin urmare, aderarea deplină a Republicii Moldova la UE este în interesul politic, economic și de securitate al UE. Deci, totul depinde de guvernare și de noi, cetăţenii. UE este interesată de creșterea economică a Republicii Moldova și de aderarea acesteia la Uniune mult mai mult decât actualii guvernanţi. Am să o spun direct: o bună parte dintre aceștia nici nu sunt interesaţi de această integrare, ba din contra”, consideră Inna Vîrtosu.
Construirea de poduri peste râul Prut, o prioritate importantă
Planul de Creștere pentru Republica Moldova vizează majorarea asistenței financiare în următorii trei ani, prin intermediul unui mecanism de reformă dedicat Republicii Moldovei, îmbunătățirea accesului la piața unică a Uniunii Europene și sprijinirea reformelor socioeconomice și de importanță fundamentală ale Republicii Moldova.
Asistența UE, în următorii trei ani, ar putea sprijini, de exemplu: construirea noilor drumuri, infrastructurii feroviare, precum centura ocolitoare a Chișinăului, avansarea conexiunii Odesa-Chișinău-Iași și construirea de poduri peste râul Prut. Se referă și la securitatea energetică prin finalizarea unei noi linii de energie electrică și începerea construcției a două noi linii, care vor lega Republica Moldova de rețeaua electrică a UE. Construirea a două noi spitale bine echipate în Cahul și Bălți, accesul îmbunătățit la finanțare și sprijin pentru 25 000 de afaceri, inclusiv mici de familie, facilitarea accesului la piața unică a UE – ar fi alte priorități ale Republicii Moldova.
De ce moldovenii nu vor deveni robii UE
„De facto, UE a fost cea care mereu a încurajat și ajutat Republica Moldova în drumul ei spre aderare. Mai puţine eforturi au fost depuse de cetățenii moldoveni și de guvernanţii lor. Cei care le spun că, odată cu aderarea, vor deveni robii UE, de fapt, îi manipulează. Aceasta pentru că sub aspecte teritoriale și economice, micul stat de peste Prut este o fracţiune infimă din tot teritoriul, economia și populaţia UE.
UE ar integra Republica Moldova chiar și mâine în marea familie europeană, dar problema ține de corupţia, mentalitatea și dezordinea de peste Prut. E timpul să înţelegem că fără toleranţă zero fată de corupţie, cumătrism, incompetenţă, idolatrie și propagandă crasă, de oriunde ar veni ea, nu ne vom alătura popoarelor civilizate.
Dacă vrem să avem dezvoltare și progres, e timpul să renunţăm la toate practicile enumerate și la manipulările politice, care au ţinut Republica Moldova captivă, timp de 33 de ani. Cui i-am dat șansa anterior și nu s-a descurcat, nu mai merită o a doua șansă”, observă experta Inna Vîrtosu.