Evenimentul Zilei > Social > Cine a declanșat, de fapt, avalanșa din Retezat. Concluziile salvamontiștilor sunt neașteptate
Cine a declanșat, de fapt, avalanșa din Retezat. Concluziile salvamontiștilor sunt neașteptate

Cine a declanșat, de fapt, avalanșa din Retezat. Concluziile salvamontiștilor sunt neașteptate

Avalanșa care a avut loc sâmbătă în masivul Retezat a fos declanșată tocmai de grupul victimelor, observațiile făcute de salvamontiştii din Hunedoara indicând faptul că zăpada a luat-o la vale din dreptul potecii pe care circulau cele șapte persoane.

"În momentul în care au ajuns în Căldarea Berbecilor şi au început să urce către vârf (vârful Peleaga – 2.509 metri n.r.) au secţionat o faţă mare de zăpadă. Poteca a secţionat masa mare de zăpadă. Partea de deasupra nu a mai avut legătură cu cea de dedesubt, care a pornit cu ei, la vale", a declarat luni şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, potrivit Agerpres.ro. 

Zăpada grea le-a antrenat pe cele șapte persoane pe o distanță de câțiva zeci de metri, în timp ce coada avalanșei se situa la aproximativ o sută de metri de locul de plecare, mai spune Ovidiu Bodean care precizează că grupul de 51 de persoane, care se afla pe creastă în acel moment nu are nicio legătură cu declanșarea avalanșei.

"Cei şapte şi-au declanşat avalanşa. Cei de la şcoala de ghizi n-au avut nicio treabă şi le-au venit în ajutor. Mai mult decât atât, i-au extras din conul de avalanşă. Deasupra zonei de avalanşă era un perete intact de zăpadă. Din fericire, nu a plecat şi partea de sus", a spus Bodean.

Avalanşa în care au decedat adolescenţii Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani) a avut loc sâmbătă, în zona Şaua Bucurii- Poiana Pelegii, în locul denumit "Căldarea Berbecilor", zăpada care a venit la vale antrenând şi resturi de bolovani. 

În avalanşă au mai fost prinse alte cinci persoane care au necesitat îngrijiri medicale în spital, răniţii aflându-se acum în afara oricărui pericol. 

Citește și „Cel mai greu a fost să-i conving pe părinți să-și abandoneze copiii decedați!” Mărturiile cutremurătoare ale salvatorului din Retezat