Evenimentul ZileiActualitateAvalanșă devastatoare la munte. Un local întreg a fost îngropat sub zăpadă

Avalanșă devastatoare la munte. Un local întreg a fost îngropat sub zăpadă

Avalanșă devastatoare la munte. Un local întreg a fost îngropat sub zăpadă
O avalanșă puternică a îngropat mai multe cafenele din Munții Caucaz sub zăpadă. Peste 10 persoane au fost date drept dispărute.

O avalanșă a îngropat sub zăpadă mai multe persoane în Caucaz, sudul Rusiei.

Peste 10 persoane au fost date dispărute după-amiază, în urma avalanșei din stațiunea Dombai. Dombai este o stațiune de ski foarte căutată din apropierea graniței cu Georgia. Foarte mulți turiști aleg an de an să vină aici.

Stațiunea este situată la o altitudine de 2000 de metri, dar are și pârtii până la 3200. Rapoartele preliminare indică faptul că o cafenea şi două centre de închiriere schiuri au fost acoperite de zăpadă.

O femeie a fost salvată de sub stratul masiv de zăpadă, au precizat serviciile de urgenţă. În înregistrările publicate online, zeci de voluntari căutau victime sub zăpadă.

Mai multe centre de închiriere schiuri şi o parte dintr-o cafenea au fost de asemenea îngropate de avalanşă în staţiune.

Și în Iran avalanșele fac prăpăd

În urmă cu trei săptămâni, cel puțin 10 alpiniști au murit în Iran, după ce au fost surprinși de viscol și o avalanșă în munții Alborz, aflați la nord de Teheran. Printre cei care au murit în zăpadă se află un activist politic, un profesor, un doctor și un instructor de alpinism.

Organizația umanitară Semiluna Roșie a trimis 20 de echipe la fața locului și 14 alpiniști au fost salvați, dar nouă au murit în zăpadă, iar unul la spital. Lanțul muntos Alborz, aflat în apropierea capitalei iraniene, este foarte căutat de alpiniști și schiori.

Pericol de avalanșă în România

Este risc mare de avalanșă și în Munții Făgăraș. Stratul de zăpadă la Bâlea Lac este de 149 de cm și există riscul de avalanșă de gradul 4, la altitudini de peste 1.800 m.

Pericol de gradul 3 sub această altitudine, pe o scală de 1 la 5, transmite Serviciul Public Salvamont Argeș.

Potrivit meteorologilor, în zilele următoare va continua să ningă în aceste zone, apoi vremea se va încălzi ușor, astfel că se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni mari, în special pe pantele cu orientare estică, scrie RomaniaTV.


Accesează: