Autostrada Moldova prinde viață. Directorul Cristi Pistol (CNAIR) face noi promisiuni

Autostrada Moldova prinde viață. Directorul Cristi Pistol (CNAIR) face noi promisiuni Sursa foto: Arhiva EVZ

Lucrările la viitoarea autostradă A7, spre Moldova, vor demara pe un front mai larg, după ce Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a semnat contractele de execuție pe încă trei loturi.

Este vorba despre trei tronsoane din viitoarea autostradă A7, dintre localitățile Bacău și Pașcani. Contractul a fost adjudecat de firma UMB Spedition, condusă de magnatul construcțiilor de drumuri din România, Dorinel Umbrărescu.

”Miercuri, 15.02.2023, CNAIR a semnat contractele de execuţie pentru toate cele 3 loturi din Autostrada Bacău – Paşcani, parte din A7 cu ofertantul declarat câstigător, respectiv asocierea S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Sa&Pe Construct S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L”, a anunțat CNAIR, prin intermediul unui comunicat de presă.

Datele oficiale, prezentate de CNAIR arată că valoarea investiției, care va fi efectuată pe toate cele trei loturi, se va ridica la 4.68 miliarde de lei, fără TVA, bani care vor fi alocați din PNRR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele trei tronsoane de autostradă adjudecate de UMB Spedition, vor avea o lungime totală de 77.4 kilometri.

Pistol de la CNAIR este optimist

Directorul general de la CNAIR ne-a declarat că lucrările pe toate cele trei loturi, trebuie efectuate de către constructor în maxim 30 de luni. În plus, mai spune Cristi Pistol, constructorul va oferi o perioadă de garanție de 120 de luni, timp în care acesta va remedia toate problemele apărute, pe propria cheltuială.

”La ora actuală pe toată distanța dintre Ploiești și Pașcani, din toate cele 12 loturi existente, au fost semnate contracte pentru 11. Pentru cel de-al 12-lea, care se află între Ploiești și Buzău, suntem în procedura de reevaluarea a licitației, conform instrucțiunilor primite de la instanța de judecat”, ne-a spus Pistol.

Șeful de la CNAIR a mai spus că românii vor putea circula pe toată distanța autostrăzii A7, până în anul 2026.

”Am muncit alaturi de colegii noștri foarte mult pentru a recupera din întârzierile la capitolul construcției de autostrăzi”, a mai spus Pistol.

A7 va avea o lungime de 440 de kilometri

Autostrada spre Moldova va purta numele de A7 și va avea o lungime de 440 de kilometri. Ea va porni de la Ploiești, unde se va intersecta cu A3, care merge spre Brașov, Târgu Mureș, Cluj Napoca, și va ajunge la Pașcani, iar de acolo la granița cu Ucraina.

Din lungimea totală de 440 de kilometri, doar 320 de kilometri vor fi construiți prin finanțare cu fonduri provenite prin PNRR. Condiția de bază care a fost pusă pentru a putea face aceste finanțări, se referă la data limită de finalizare a lucrărilor, la finalul anului 2026.

În prezent, UMB Spedition și-a adjudecat construcția zece loturi din viitoarea A7.