Evenimentul Zilei > International > Autorităţile SUA ar putea deschide o anchetă asupra HSBC
Autorităţile SUA ar putea deschide o anchetă asupra HSBC

Autorităţile SUA ar putea deschide o anchetă asupra HSBC

Grupul bancar britanic HSBC Holdings Plc este investigat de autorităţile SUA după ce a recunoscut ”greşelile” de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, transmite Reuters. Parlamentarii britanici au anunţat deja luni deschiderea unei anchete asupra activităţilor HSBC, a doua mare bancă din lume.

Potrivit cotidianului ”Le Monde”, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o ”fraudă gigantică la scară internaţională” care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care au tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore.

Pe lista persoanelor care au fost ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Procurorii americani şi-au intensificat eforturile pentru a stabili dacă HSBC i-a ajutat pe americani să evite plata impozitelor şi dacă banca a manipulat ratele de curs valutar. Un oficial american care a dorit să-şi păstreze anonimatul a declarat luni că, în urma investigaţiilor, Departamentul Justiţiei ar putea modifica acordul încheiat cu banca în 2012. Acordul făcea parte din înţelegerea de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC să evite acuzaţiile de spălare de bani.

HSBC cooperează cu autorităţile care investighează cazurile de evaziune fiscală, a anunţat banca. Şi în Franţa, Belgia şi Argentina au început investigaţii în acest caz.

În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la cine este responsabil pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început 'o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru a evita plata taxelor sau spălarea de bani', se arată într-un comunicat al băncii, notează Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: