Autoritățile se spală pe mâini de responsabilități. Medicii au descoperit bacteria din săpunul otrăvitor în urmă cu o lună

Autoritățile se spală pe mâini de responsabilități. Medicii au descoperit bacteria din săpunul otrăvitor în urmă cu o lună

Oficialii implicați în scandalul săpunului Maxil, de la spitalul Elias, infectat cu bacteria Serratia, aruncă vina unii pe alții. Două persoane au fost la un pas de o infecție gravă. Firma producătoare are contracte și cu alte instituții.

Scandalul săpunului infectat cu bacteria Serratia a răbufnit public în urma unei banale notițe, postate pe 2 octombrie 2014 pe site-ul Direcției de Sănătate Publică București. Totul a început printr-un comunicat scurt în care se atrăgea atenția tuturor unităților sanitare că, în urma unei adrese venită de la minister pe 29 septembrie la un spital, a fost identificată o contaminare masivă microbiană provenită de la săpunul Maxil produs de SC Romchim România SRL. Ca urmare, se recomanda ca unitățile sanitare să nu utilizeze acest produs provenit din loturile 729, 409 și 225, întrucât este neconform.

Cele trei spitale

O zi mai târziu, întrebat de jurnaliști ce este cu acest săpun, ministrul Nicolae Bănicioiu a explicat că dezinfectantul contaminat a ajuns în trei spitale: Elias din București, Institutul de Cardiologie din Târgu Mureș și Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani. El a mai spus că, la Elias, un bebeluș prematur și un bolnav de cancer au fost infectați din cauza acestui dezinfectant neconform și că aceștia se află sub monitorizare. Din acest moment încep declarațiile, care se bat cap în cap.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că informarea cu privire la săpunul infectat a fost trimisă către toate unitățile sanitare din momentul în care ministerul a aflat de existența acestei probleme. Potrivit primelor declarații făcute de directorul medical al Spitalului Elias, unde a fost descoperit acest produs contaminat, suspiciunea de infecție a celor doi bolnavi a existat încă din 30 iulie. „Ne-am întrebat de unde putea să apară infecția cu Serratia. Firește că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid Maxil, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câștigător la licitația pentru materiale de dezinfecție”, a declarat Dana Safta, directorul medical de la Spitalul Elias la mai bine de două luni de la debutul poveștii.

Existența săpunului contaminat era cunoscută și la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Pantelimon din Focșani, cu două luni înainte de sesizarea venită de la Minister. „În urma licitației publice, din iunie 2014, spitalul a achiziționat un lot de 10 flacoane din săpunul Maxil Săpun Antibacterian care, ulterior, s-a dovedit a fi contaminat cu bacteria Serratia Marcensens”, arată spitalul din Focșani.

Nu au spus de bacterie!

La scurt timp după achiziționarea săpunului, medicul epidimiolog al spitalului din Focșani a fost sesizat de medicul bacteriolog de la Elias referitor la lotul de săpun. Au fost luate probe de săpun care au confirmat prezenția bacteriei. Firma producătoare a ridicat lotul contaminat, înlocuindu-l cu unul corespunzător, rezultatele analizelor făcute atât de firmă, cât și de laboratorul spitalului fiind în regulă. Se ridică întrebarea: dacă problema era cunoscută de aproximativ două luni, de ce nu a fost făcută publică? Întrebată când au fost infectați bolnavii și când a fost făcută informarea publică, Dana Safta a explicat că nu are nimic în plus de comentat.

Firma producătoare: „Săpunul contaminat a fost înlocuit”

Reprezentanții firmei producătoare au însă altă variantă despre ce s-a întâmplat în cele aproape două luni de când în sistemul medical se știa de această problemă. „Povestea e veche de o lună și jumătate, iar pentru noi nu mai reprezintă o știre. Noi am fost cei care au sesizat Spitalul Elias despre săpunul contaminat și le-am cerut să îl scoată, iar ei nu au catadicsit să o facă. Acum vin și spun: luați-l. Pe noi ne-a anunțat Spitalul din Focșani, nicidecum ministerul sau altcineva”, ne-a declarat Stelian Azbe, asociat și administrator al firmei producătoare SC Romchim Romania SRL. Acesta mai spune că întregul lot de săpun contaminat a fost înlocuit cu altul conform și că firma a schimbat liniile de producție pentru a preveni altă contaminare. Azbe a mai spus că firma producătoare a fost cea care a anunțat „cele 4-5 spitale” care achiziționaseră produsul și care sunt „și de stat și private”. El a refuzat să spună însă despre ce alte spitale este vorba, decât cele trei cunoscute deja, și și-a exprimat îndoiala că bacteria cu pricina chiar a fost găsită în săpunul lichid. Azbe a lăsat să se înțeleagă că este vorba mai degrabă despre un sabotaj economic, iar ținta ar fi firma sa.

Produse pentru maternități, orfelinate și protocol

Firma care produce săpunul lichid contaminat, Romchim SRL, din Târgu Mureș, furnizează, de peste șapte ani, direct sau prin intermediul unor societăți de distribuție, produse către zeci de beneficiari, mulți dintre ei fiind unități de stat, precum spitale, direcții pentru protecția copilului, unități militare, ministere sau, chiar, Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Cine sunt acționarii

Ciudat este, însă, că, deși directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta, susține că produsul Maxil, a fost cumpărat prin licitație, pe site-ul licitatiipublice.ro nu apar date referitoare la achiziția publică. În schimb, din 29 septembrie, data la care Ministerul Sănătății a anunțat prezența unei „contaminări masive”, produsele firmei au fost vândute, prin achiziție directă, la alte spitale din țară.

Societatea Romchim SRL îi are ca acționari pe Cornel Moldovan (25%), Maria Truță (25%) și Stelian Paul Csaba Azbe (50%). Ultimii doi sunt acționari și la Pronto Universal SRL 70,18%- Csaba și 29,82%- Truță. Din anul 2007, pe site-ul licitatiipublice. ro, societatea Romchim SRL și Pronto Universal SRL, apar ca furnizori de săpunuri, detergenți, produse de curățat și de lustruit, parfumuri și produse de toaletă, substanțe dezinfectante etc.

Lista de beneficiari cuprinde: UM 0502 București, Institutul de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, CN Aeroporturi Bucuresti SA, Hidroelectrica SA, Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” și spitale județene din Arad, Vâlcea, Călărași sau Galați.

Unul dintre distribuitorii cei mai activi ai produselor Romchim este societatea H.B.P. EKO Distribution S.R.L., din București. Prin această firmă, marfa a fost vândută și către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1. Conform site-ului de achiziții publice, din anul 2011, EKO Distribution furnizează detergenți, dezinfectanți și săpun de tip Maxil, de la Romchim. Surse din DGASPC Sector 1 ne-au precizat că săpunul a ajuns în șapte centre de copii, dar a fost retras după mediatizarea cazului de la Elias.

În toată țara

Prin intermediul distribuitorului, produsele au ajuns și la RAAPPS, Banca Națională a României, Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Spitalul Bagdasar-Arseni, Universitatea Politehnică Timișoara, Spitalul de Obstretică Ginecologie „Cuza Vodă”, din Iași. Reprezentanții firmei nu au putut fi contactați.

Haos la Protecția Consumatorului: „Nu știu ce să vă spunem!”

Oficialii de la Protecţia Consumatorului şi Direcţia de Sănătate Publică nu ne-au putut lămuri, ieri, dacă detergenţii ori alte produse de curăţat ale firmei se pot achiziţiona de la magazinele din Bucureşti și dacă pot fi folosite cu încredere. Am apelat mai întâi 021- 9551, numărul Protecţiei Consumatorilor:

EVZ: Bună ziua! Mă numesc Georgeta B. Înainte de a afla de la ştiri informaţia despre firma care a vândut săpunul spitalelor, am achiziționat mai multe produse din gama firmei respective și aş dori să ştiu dacă sunt periculoase pentru sănătate.

Protecția Consumatorului: A, înseamnă că sunteţi din Bucureşti. Din păcate, nu ştim ce să vă spunem. Cel mult putem să vă spunem că produsele care se găsesc pe piaţă trebuie etichetate în limba română şi trebuie să aibă un termen de valabilitate…

EVZ: Scuze, eu v-am apelat pentru că nu ştiu dacă e bine să folosesc produsele, având în vedere că avem şi copii…

PC: Dacă după ce îl folosiţi sunt nemulţumiri, puteţi formula o reclamaţie.

EVZ: Nu putem risca, am văzut la televizor că spitalele au cumpărat săpun, deşi avea un certificat de garanţie şi tot a fost periculos. Nu putem risca…

PC: Nu întotdeaua tot ceea ce vedeţi la TV este adevărat! Noi nu ne luăm după ştiri. Noi ştim doar dacă este etichetat, avizat de Ministerul Sănătăţii…

EVZ: Dar şi cel cumpărat de spitale avea aviz…

PC: Orice produs cosmetic are aviz. Atunci, vă rugăm să sunaţi la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi să cereţi lămuriri suplimentare, eventual să faceţi reclamaţii!

Cei de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti ne-au sfătuit să adresăm o solicitare pe dspb@dspb.ro şi să aşteptăm răspuns în 30 de zile.