AUTORITĂȚILE DIN BERLIN vor să disctrugă „CLANURILOR ARABE”! Va reuși poliția germană să facă față „EFECTULUI FERGUSON”?

AUTORITĂȚILE DIN BERLIN vor să disctrugă „CLANURILOR ARABE”! Va reuși poliția germană să facă față „EFECTULUI FERGUSON”?

Cine seamănă vânt, culege furtună! De adevărul acestei expresii par să se fi convins și autoritățile din Berlin. După ce guvernul AngeleiMerkel a primit cu brațele deschise pe oricine a vrut să vină, iar poliția s-a ferit să ia orice fel de măsuri împotriva activităților ilegale ale imigranților, acum se anunță măsuri complexe de combatere a clanurilor arabe.

De asemenea acțiuni dure era însă nevoie de foarte mult timp, pentru că bandele de crimă organizată au reușit în ultimii ani să dea lovituri spectaculoase și să acumuleze averi imense. În decembrie 2014, cinci membri ai unei bande au intrat în două magazine de bijuterii dintr-un centru comercial situat în vestul Berlinului. Înarmați cu topoare și macete, tâlharii mascați au acționat în plină zi și au reușit să fure ceasuri de lux și bijuterii în valoare de 817.000 de euro.

Deși atacatorii au fost prinși până la urmă, poliția încă nu a reușit să găsească bunurile furate, conform presei germane. În martie 2017, un alt clan  a reușit să fure o monedă gigantică într-un atac asupra faimosului Muzeu Bode. Este vorba despre „Big Maple Leaf”, o monedă comemorativă care cântărește nu mai puțin de 100 de kilograme de aur.

Poliția a făcut arestări, dar moneda nu a mai fost găsită. E foarte probabil să fi fost topită, pentru că aurul din care era făcută valorează pe piața actuală 3.7 milioane de euro. Dacă mai e nevoie de vreo dovadă că acestor bande criminale le merge extrem de bine în capitala germană, atunci am putea să amintim și faptul că poliția germană a confiscat recent nu mai puțin de 77 de proprietăți imobiliare de la membrii unei astfel de familii interlope. Valoarea acestor proprietăți se ridica la 9,3 milioane de euro. Totuși, investigațiile poliției germane nu par să fi făcut pe deplin lumină în privința activității acestor clanuri arabe. Autoritățile susțin că ar exista aproximativ o duzină de astfel de bande și că numărul membrilor e de circa 200 de persoane. Un amănunt interesant constatat de poliție este că unii dintre cei implicați în atacuri sunt născuți în Germania din familii care locuiesc aici de trei generații. Dacă autoritățile germane vor reuși să rezolve problema acestor bande, e greu de spus. Deocamdată se vorbește de o cooperare între poliție, procuratură și serviciile sociale și cele dedicate tinerilor pentru a colecta informații despre activitatea acestor bande. De asemenea, se anunță că vor fi pedepsite cu mai multă severitate chiar și încălcările minore ale legii dacă acestea sunt săvârșite în grup. Deși practic acțiunile poliției sunt abia în faza de pregătire, deja apărătorii imigranților au și început să facă scandal. O organizație a avocaților de drept penal a acuzat autoritățile că au preluat temele grupărilor de extremă dreapta. Mai mult, liderul acestor avocați specializați în apărarea infractorilor a declarat că retorica autorităților creionează ideea că Germania are o problemă uriașă a „familiilor criminale”, când de fapt așa ceva nu există.  Curând vor intra însă în acțiune presa și ONG-urile antirasism. După modelul testat cu atâta succes în Statele Unite (tulburările din Ferguson) și Franța (revolta suburbiilor), polițiștii vor fi acuzați la fiecare pas de xenofobie și rasism pentru a fi împiedicați să acționeze. Cum vor reuși oamenii legii să înfrunte acuzațiile ONG-urilor, atacurle presei și vociferările manifestanților de extremă stângă, rămâne de văzut.