Autoritățile britanice au aprobat extrădarea lui Julian Assange în SUA. Fondatorul WikiLeaks riscă 175 de ani de închisoare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Julian Assange a devenit celebru după ce a publicat mii de documente militare și diplomatice clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak. El s-a refugiat la Londra și a fost arestat în 2019, după ce șapte ani a stat închis în Ambasada Ecuadorului. Autoritățile britanice au decis acum că poate fi extrădat pentru a fi judecat în SUA.

Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a aprobat vineri, 17 iunie, extrădarea în Statele Unite a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, relatează BBC News, citat de news.ro. Australianul Julian Assange are la dispoziție 14 zile să facă apel împotriva acestei hotărâri, anunţă Ministerul britanic de Interne.

Decizie criticată

Instituția confirmă astfel extrădarea fondatorului WikiLeaks în Statele Unite, unde îl așteaptă un proces cu privire la divulgarea de dorcumente confidențiale.

„În virtutea legii din 2003 privind extrădarea, ministrul de stat trebuie să semneze o ordonanţă de extrădare, în cazul în care nu există vreun motiv de interzicere a ordonanţei.

În acest dosar, tribunalele britanice nu au conchis că ar fi opresiv, nedrept sau un abuz ca Julian Assange să fie extrădat. Nu au conchis nici că extrădarea ar fi incompatibilă cu drepturile sale ale omului, inclusiv dreptul său la o procedură echitabilă şi la libertatea de exprimare şi că, în timpul şederii sale în Statele Unite ar putea fi tratat în mod neporivit, inclusiv în ceea ce priveşte sănătatea sa“, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne.

Grupul WikiLeaks a reacționat imediat și a criticat decizia pe care a catalogat-o drept „o zi sumbră a libertăţii presei“.

Proces în SUA

În 2010 și 2011, WikiLeaks a publicat mii de documente militare și diplomatice clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak. Procurorii americani au spus că dezvăluirile au pus în pericol viețile a sute de oameni și că Assange era conștient de acest lucru.

SUA a cerut insistent extrădarea sa pentru a fi judecat pentru divulgarea de informații confidențiale. Dacă va fi găsit vinovat, Julian Assange riscă să fie condamnat în Statele Unite la 175 de ani de închisoare.

El a fost arestat în 2019, după ce a petrecut peste şapte ani închis în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra. Atunci când s-a refugiat în ambasada ecuadoriană, avea de înfruntat acuzații de agresiune sexuală pentru care Suedia a cerut extrădarea sa. Assange și-a susținut mereu nevinovăția, iar cazul a fost mai apoi abandonat.