Autoritatea Electorală vrea să restarteze softul alegerilor
- Adam Popescu
- 11 noiembrie 2008, 02:00
O clauză de 5 milioane de euro obligă Asesoft să se gândească mai bine dacă renunţă sau nu la realizarea sistemului informatic.
Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegeri, situaţia sistemului informatic de centralizare a voturilor e în aer, iar părţile implicate, Autoritatea Electorală Permanentă şi grupul Asesoft, se ceartă pe contract. După ce săptămâna trecută holdingul condus de Sebastian Ghiţă a decis să renunţe la contractul cu AEP, ieri lucrurile au luat o altă întorsătură. Autoritatea a anunţat că se derulează contractul în termenii stabiliţi, iar patronul Asesoft a invocat din nou „presiuni“, dar şi o clauză care îl pune pe gânduri: 5 milioane de euro pentru reziliere. „Execuţia pachetului software este în grafic“
Printr-un comunicat remis ieri presei, Autoritatea Electorală Permanentă a informat că TeamNet International, parte a holdingului Asesoft, i-a transmis că, în acest moment, contractul se află în derulare, aşa cum a fost încheiat. Precizarea a venit după ce săptămâna trecută firma a precizat că renunţă la realizarea sistemului informatic pentru centralizarea rezultatelor alegerilor de pe 30 noiembrie. „Mai menţionăm că execuţia pachetului software este în grafic şi că am primit asigurări că există elementele necesare pentru a respecta termenele contractuale“, se arată în comunicatul AEP.
„Nu e interesul nostru să isterizăm lumea“
Varianta patronului Asesoft este alta. Sebastian Ghiţă susţine că grupul pe care îl conduce nu s-a răzgândit deocamdată, iar reprezentanţii săi încă negociază cu AEP. Partea sensibilă, a precizat el, este o clauză de 5 milioane de euro, adică suma pe care trebuie să o plătească dacă renunţă la contract. „Dacă sunt 180.000 penalităţile, le plătim. Dacă sunt 4,5 mililoane, trebuie să vedem cum facem. Mandatul directorului nostru este să plătească penalităţi de 180.000 de euro, nu de 5 milioane“, ne-a declarat Ghiţă.
El a adăugat că, după ce Asesoft şi-a anunţat decizia de a renunţa la realizarea softului pentru AEP, a fost sunat de „diverse persoane“ să i se ceară lămuriri. „Situaţia nu e una simplă. Aţi văzut şi dumeavoastră cum se pune problema, că se amână alegerile. Nu e ăsta interesul nostru, să isterizăm lumea şi să prezentăm un serial tip Elodia de alegeri“, a mai spus Ghiţă.
SUPRAEVALUARE Preţ triplu
Contractul încheiat de AEP cu TeamNet International (grupul Asesoft) ridică mai multe semne de întrebare. EVZ a dezvăluit că, în anunţul de licitaţie, AEP a estimat că va plăti din bugetul statului maximum 650.000 de euro pentru respectivul program informatic. Ulterior, instituţia şi firma lui Sebastian Ghiţă au încheiat un contract în valoare de 1.800.000 euro - o sumă mai mare de trei ori decât valoarea estimată iniţial de oficialii AEP. Potrivit legislaţiei în vigoare (OUG 34/2006) privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, AEP avea obligaţia de a estima valoarea tranzacţiei „pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv“. În plus, autoritatea contractantă poate stabili o valoare estimată abia după ce ia în considerare „orice forme de opţiuni şi, în măsura în care acestea pot fi anticipate la momentul estimării, orice eventuale suplimentări sau majoră ri ale valorii contractului“. Cu alte cuvinte, valoarea estimată de AEP ar fi trebuit să reprezinte un plafon maximal, însumând toate cheltuielile presupuse de softul prin care se centralizează rezultatele electorale. Cu toate acestea, AEP i-a plătit lui Ghiţă de trei ori mai mult. (Liviana Rotaru)