Austria vrea să elimine simbolurile religioase din justiţie

Austria vrea să elimine simbolurile religioase din justiţie

Statul de drept și independența justiției sunt subiecte de actualitate nu doar în România, ci și în Austria.

Statul de drept și independența justiției sunt subiecte de actualitate nu doar în România, ci și în Austria.

Uniunea Judecătorilor din Austria solicită oficial eliminarea tuturor simbolurilor religioase din sala de judecată. Anunțul a fost făcut de președintele Uniunii, Sabine Matejka, la Forumul European de la Alpbach.

Inițial, discuțiile au vizat doar interzicerea vălului islamic (hijab), însă Matejka a subliniat că acest lucru nu este posibil. „Interdicția privind simbolurile religioase vizează toate confesiunile, nu doar vălul islamic. Interdicția este fie valabilă pentru toți, fie pentru nimeni. Ea poate deveni lege dacă este nediscriminatorie“, a declarat Matejka.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Neutralitate religioasă

Ea a adăugat că neutralitatea religioasă a statului, a instanțelor și a profesiei trebuie să primeze în fața apartenenței la o confesiune sau alta, iar pentru asta este nevoie de o serie de reguli stricte.

În viitorul apropiat, judecătorii, procurorii, avocații și jurații nu vor mai avea voie să poarte îmbrăcăminte sau accesorii cu conotații religioase.

În acest demers, ea se bucură de susținerea președintelui Uniunii Avocaților din Austria, Rupert Wolff, care cere inclusiv eliminarea simbolurilor religioase din toate instituțiile publice.

Prezent la dezbatere, profesorul în drept Islamic la Universitatea din Viena, Efrahim Afsah, cere statului austriac să reglementeze prezența simbolurilor islamice în sălile de judecată.

“Vălul islamic nu este un simbol al neutralității, ci un simbol politic, care trebuie eliminat din sala de judecată ca și restul simbolurilor religioase”, consideră profesorul universitar.

Reglementări

Mai mult, Uniunea Judecătorilor din Austria solicită adoptarea de îndată a unei reglementări prin care purtarea robei să devină obligatorie pentru toți judecătorii.

În discuție au fost aduse și argumente care pun la îndoială neutralitatea judecătorilor musulmani.

“Codul penal din Austria permite pedepse mai blânde în cazul invocării unor circumstanțe atenuante. Crimele de onoare pot fi considerate de un judecător musulman ca având circumstanțe atenuante, iar făptașul ar putea scăpa cu o pedeapsă mai blândă, când în realitate ar trebui să existe zero toleranță pentru astfel de fapte”, au adăugat cei prezenți.

Scandalul Strache, vice-cancelarul austriac filmat cu camera ascunsă în Ibiza într-un scandal de corupție, nu doar că a dus la căderea Guvernului Kurz, ci a afectat și încrederea în statul de drept și justitia din Austria.

În acest sens, Uniunea Judecătorilor solicită dezafilierea politică a tuturor judecătorilor.

“Apartenența la un partid politic este incompabilă cu meseria de judecător”, a subliniat Matejka. Solicitarea ei se bucură de susținere in rândul populației, însă nu și în cel al colegilor de breaslă.

Fostul ministru al Justiției din Austria din partea SPO (2008-2009), Maria Berger, judecător în perioada 2009-2019 la Curtea de Justiție a Uniunii Europeane (CJUE), cu sediul în Luxemburg, nu susține o astfel de reformă.

“Curtea Europeană de Justiție trebuie văzută precum Curtea Constituțională a țării. În ambele cazuri nominalizările se fac de către ministrul de Justiție în funcție. Deci este o decizie politică.În timpul celor două mandate ale mele de câte cinci ani s-au perindat trei miniștri și unul interimar ai justiției, astfel că scepticismul inițial s-a disipat rapid. În plus, există și o comisie de control care încearcă să prevină instalarea în funcție a unor candidați cu un trecut îndoielnic, iar deciziile se iau de către un complet de judecată, niciodată de un singur judecător ”, a precizat Berger.

Ea vede în Curtea de Justiție a UE (CJUE) un model de neutralitate. “La CJUE nu există crucifixurisau alte simboluri religioase în sală. Iar toți judecătorii sunt obligați să poarte roba pentru a garanta o apariție unitară, chiar dacă provin din țări diferite cu un sistem judiciar diferit ”, a mai spus ea.

Profesorul Afsah este convins că miza nu poate fi doar credibilitatea indepenței justiției. “Aici vorbim până la urmă de capitatea de apărare a democrației, de apărare a celui mai bun sistem de stat de drept din lume. Migranții musulmani care ajung in Europa trebuie să accepte și să se adapteze la acest sistem juridic. Cei mai mulți o și fac fiindcă au mare incredere în modul de funcționare al acestui sistem”, a încheiat Afsah.

Decizia poate fi comentată, dar trebuie respectată

Prezent la dezbatere a fost și actualul ministru al Justiției și vicecancelar Clemens Jabloner, care a subliniat că o decizie a instanței poate fi comentată fiindcă e clar că nu este pe placul tuturor, însă trebuie respectată. “Nu trebuie parcă din reflex să îi suspectăm pe judecători de motive necurate”, a adăugat el.

În prag de alegeri anticipate, dezbaterile despre justiția din Austria au devenit o temă centrală a campaniei electorale, Jabloner acuzand o ”instrumentalizare a justiției în timpul campaniei electorale”.

Der Standard scrie că fostul vicecancelar Christian Strache acuză modul în care procurorii au efectuat o percheziție în locuința sa, în contextul scandalului de coruptie în care este implicat. El a depus o plângere penală în acest sens, fiindcă perchezițiile s-ar fi efectuat pe baza unui denunț anonim.

Ministrul nu a dorit să comenteze acuzațiile conform cărora procurorii anticorupție anchetează doar reprezentanții partidului FPO, nu și pe cei ai fostului cancelar Sebastian Kurz, OVP. “Au motivele lor.  Când depui o plângere împotriva modului în care s-a efectuat o percheziție trebuie să te bazezi pe ceva”. Jabloner cere mai mulți bani pentru justiție și avertizează asupra “morții tăcute a justiței”.