Austria trebuie să plătească României despăgubiri de miliarde de euro, după ce a blocat accesul României în Schengen

Austria trebuie să plătească României despăgubiri de miliarde de euro, după ce a blocat accesul României în Schengen Parlamentul European. Sursa foto: Twitter

Parlamentul European urmează să voteze luna viitoare o rezoluție prin care Austria să plătească despăgubiri țării noastre de miliarde de euro, după ce a blocat accesul României în Schengen la Consiliul JAI, a anunțat eurodeputatul Vlad Gheorghe.

Eurodeputatul USR/Renew Europe Vlad Gheorghe a spus că a depus un amendament la o rezoluție pe tema Schengen, ce va fi discutată în perioada următoare în Parlamentul European. Documentul ce va fi votat în iunie critică poziția Austriei, după ce Viena a blocat aderarea României la Spațiul Schengen.

Europarlamentarul cere despăgubiri Austriei, între 10 și 25 de miliarde de euro

Europarlamentarii grupului Renew Europe au insistat ca în rezoluție să fie introdus un amendament prin care compensațiile financiare să fie calculate din iunie 2011, de când România a fost declarată pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spațiul liber de circulație european.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a explicat ce urmează să se întâmple în Parlamentul European cu acest document: „Eu cred că există șanse mari ca România să primească acești bani. Nu văd cine s-ar putea opune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum, am avut un sprijin foarte larg aici, în Parlamentul European. Noi ne dorim ca rezoluția să fie votată în sesiunea plenară din iunie. Mai devreme nu se poate, iar amendamentul spune foarte clar că cei vinovați pentru veto-ul fără niciun fel de substanță, fără niciun fel de temei legal, trebuie să plătească pentru faptele lor”, a mai spus eurodeputatul.

Comisia Europeană, chemată să calculeze despăgubiri pentru România începând din 2011

Şi continuă: „Iar asta înseamnă că din 2011 (anul îndeplinirii criteriilor tehnice) și, atenție, până când intrăm efectiv în Schengen, Comisia Europeană are obligația să calculeze daunele care ne sunt cuvenite și să înceapă procedura de a obține aceste daune pentru România de la toate țările care s-au opus, începând cu Austria, bineînțeles, dar și de la celelalte țări.

Pornim discuția de la 25 de miliarde de euro, pentru că acesta este rezultatul mai multor studii făcute în legătură cu pagubele suferite de țara noastră și este și o sumă înaintată de ministrul de Interne de la București.

Deci, cred că este o bază corectă de discuție, dar, subliniez, textul spune că trebuie să primim tot ceea ce ni se cuvine din 2011 până la data efectivă la care intrăm în Schengen. Pot să spun că toți europarlamentarii români susțin acest text și eu cred că vom avea susținere și în majoritate, și din partea celorlalți europarlamentari”, a spus Vlad Gheorghe la antena3.ro.