Austria sugerează că va fi posibilă intrarea României în Schengen. Ce condiție trebuie îndeplinită

Schengen. Sursa foto: dreamstime.com

Austria a fost singura țară care a blocat accesul României la Schengen, însă acum, țara dă se înțeles că va fi totuși posibilă o extindere a spațiului și că nimic nu va sta în calea acestui fapt. Cu toate acestea, ei au nevoie de rezultate.

Austria a venit cu un discurs de încurajare după ce a atras mânia mai multor state europene ca urmare a decizie sale cu privire la România în Schengen, dând acum asigurări că nimic nu va mai sta în calea extinderii spațiului de liberă circulație. Totuși, în acest sens, ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a subliniat că trebuie să fie luate măsuri, astfel încât să se vadă o scădere a numărului solicitanţilor de azil.

Viena dă asigurări că România va fi primită în Schengen

Veto-ul Austriei a fost unul de moment, iar el nu poate fi pentru totdeauna, a mai sugerat ministrul de Externe austriac. El s-a arătat încrezător că vor fi luate măsuri pentru scăderea cifrelor de refugiați.

Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment", a spus Alexander Schallenberg.

Acesta s-a referit și la cererile ministrului pentru Europa, Karoline Edtstadler (ÖVP), şi ale cancelarului Nehammer privitoare la crearea unor garduri la frontierele externe la Uniunii, spunând că există o bază legală pentru a face acest lucru.

Cu toate că multe state s-au arătat împotriva Austriei după votul său, ministrul de Externe nu consideră că Austria este izolată.

Sursa foto: EVZ

El a mai adăugat că este legitim ca Austria să ceară ajutorul, din moment ce se confruntă cu o mulțime de cereri de azil, nefiind o problemă bilaterală, ci paneuropeană. Mai mult, a dat asigurări că nu este una din motive de politică internă.

Schallenberg îi ia apărarea cancelarului Nehammer

În interviul său, ministrul de Externe austriac s-a referit și la vorbele lui Karl Nehammer care a folosit termenul de „turism de azil”. „Cum altfel poţi să numeşti asta?” se întreabă el. „Oamenii zburau la Belgrad sub pretexte false şi se foloseau de scutirea de vize acordată de Serbia pentru a fi apoi introduşi ilegal în UE. Este vorba de trafic de fiinţe umane şi de abuzul unui sistem care este conceput pentru a oferi protecţie persoanelor care au cu adevărat nevoie de ea”, a mai spus acesta.

Acesta a recunoscut că este totuși nevoie şi de posibilitatea unei migraţii economice reglementate, potrivit news.ro.