Austria, bună de plată. Experții UE calculează prejudiciile aduse de votul negativ pe Schengen

Austria, bună de plată. Experții UE calculează prejudiciile aduse de votul negativ pe Schengen Roberta Metsola, președinte Parlamentul European. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu - EVZ

Austria bună de plată. Votul negativ, la propunerea de aderare la Schengen, dat României și Bulgariei ar putea costa scump guvernul de la Viena. Experții de la Bruxelles fac socoteli cu privire le prejudiciile pe le-a provocat decizia cancelarului Nehammer celor două state. Informația a fost confirmată de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Austria bună de plată pentru votul negativ dat pe Schengen României și Bulgariei. Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European a declarat că se stabilește prejudiciul financiar provocat de această decizie celor două state. Calculele sunt făcute la nivelul experților de la Bruxelles. Aceștia vor estima cât au pierdut, Bulgaria și România, din cauza Austriei, ca urmare a blocării aderării la Schengen

„Sigur că atunci când se întâmplă un astfel de lucru calculăm prejudicii financiare. Cât costă aşteptarea de la graniţe? Nu este vorba însă numai de un prejudiciu financiar”, a declarat Roberta Metsola, citată de Ziarul Financiar.

Potrivit președintei Parlamentului European, cele două state aveau dreptul să fie admise în Spațiul Schengen. Acest lucru a fost decis încă în urmă cu 12 ani de Comisia Europeană, iar Parlamentul a stabilit că nu există motive legale pentru unb blocaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acum 12 ani Comisia a decis ca aceste ţări să intre în Spaţiul Schengen şi Parlamentul a spus că nu există niciun motiv legal sau politic ca aceste ţări să nu intre în spaţiul Schengen, să beneficieze de cel mai bun lucru pe care îl oferă Uniunea Europeană: libertatea de mişcare”, a mai spus Roberta Metsola, la Strasbourg.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, schengen

Karl Nehamme recunoaște că migranții ilegali nu vin din România / Sursă foto. Facebook

Decizia Austriei este nejustificată

Austria bună de plată. Președinta Parlamentului European a mai precizat că decizia Austriei, din luna decembrie nu este justificată. Și nu a putut fi motivată logic și legal. Votul negativ, al Vienei, nu a avut la bază o analiză obiectivă.

„În decembrie când s-a luat decizia (de către Austria – n. red.) ca Bulgaria şi România să nu intre în spaţiul Schengen, s-a luat pentru ţări care au aşteptat ani de zile să li se spună nu. Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj?”, a mai spus Metsola la Strasbourg, în deschiderea sesiunii parlamentare europene.

Austria bună de plată. Sumele diferă

Austria bună de plată. Declarația șefei Parlamentului European vine după declarațiile lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Acest a afirmat că a cerut o analiză privind costurile suplimentare pentru România după ce Austria şi-a folosit dreptul de veto. Iar din calculele făcute, ar rezulta un prejudiciu total de circa 6 miliarde de euro. Adică aproximativ 2% din PIB.

La rândul său, Grindeanu a reacționat după ce un europarlamentar USR, Vlad Gheorghe, a estimat suma pe care Austria ar trebui să o plătească. El a întocmit o factură din care rezulta, că Viena ar trebui să plătească pentru decizia de a vota împotriva României și Bulgaria pe Schengen.

Iar suma ar fi de aproximativ 11 miliarde de euro. Aproape dublu decât a calculate ministrul Grindeanu.

Politicianul USR a afirmat, la vremea respectivă, că le-a înmânat acest calcul și austriecilor, la Viena.