România și Bulgaria, proiecte comune pentru aderare la Schengen
- Cristian Raducanu
- 23 august 2023, 08:21
Bulgaria și România dezbat o strategie comună pentru Schengen. Frontul comun al celor două țări pentru atingerea acestui obiectiv au fost discutate la Atena. Premierul bulgar Nikolai Denkov și omologul său român Marcel Ciolacu au discuta în acest sens.
Academicianul Denkov a împărtășit două dintre principalele argumente ale Bulgariei în favoarea aderării la spațiul Schengen. Ridicarea granițelor dintre Bulgaria și Grecia respectiv Bulgaria și România ar elibera resurse pentru o protecție și mai bună a frontierei externe a Uniunii Europene.
Austria, paznicul spațiului Schengen
În afară de asta, vor dispărea cozile de mașini la punctele de trecere a frontierei dintre statele membre UE, ceea ce va reduce semnificativ emisiile de carbon. Aderarea Bulgariei la Schengen este blocată de Țările de Jos și Austria, iar cea a României doar de Austria.
Guvernul bulgar consideră că cel mai important lucru este retragerea dreptului de veto al Olandei. Stat care susține că autoritățile de la Sofia nu au arătat rezultate convingătoare în lupta împotriva corupției.
Cei doi premieri și-au confirmat interesul pentru construirea unui nou pod peste Dunăre. Deschiderea unei linii de feribot între Ruse și Giurgiu și accelerarea lucrărilor la proiectul Fast Danube, reprezintă un alt proiect comun.
Accelerarea activităților legate de studiul limbii și culturii bulgare, precum și a proiectelor educaționale comune între universitățile moldovenești și bulgărești. Aceste oportunități pentru o prezență mai activă a Bulgariei în rândul comunității bulgare din Taraclia. Proiectele au constituit subiectul întâlnirii dintre Maia Sandu, și premierul bulgar Nikolai Denkov, la Atena, a arătat Centrul de presă al Consiliul de Ministri de la Sofia.
România-Bulgaria, proiecte comune pentru obținerea aderării în Schengen
În acest fel, Bulgaria va ajuta Moldova să reducă influența rusă în rândul moldovenilor cu rădăcini bulgărești. Rusia se amestecă în afacerile interne ale Republicii Moldova, a spus Maia Sandu. Grupuri criminale controlate de Federația Rusă chiar cumpără voturi la alegeri. Acest lucru îngrijorează guvernul de la Chișinău, care este foarte preocupat și de situația din Ucraina.
Moldova lucrează activ pentru aderarea sa la Uniunea Europeană și speră să obțină statut de stat candidat. Premierul Denkov a vorbit de sprijin deplin pentru politica cabinetului moldovenesc din partea UE și în particular a Bulgariei, potrivit Rainews.
Oficialul a propus proiecte comune cu Universitatea din Ruse în specialități tehnologice și IT. Iar cu Universitatea din Sofia și Universitatea din Veliko Târnovo proiecte în domeniul disciplinelor umanitare. De exemplu în studii europene. „Acest lucru va oferi tinerilor din Taraclia educație europeană și o perspectivă europeană”, a adăugat premierul bulgar.
Reamintim că Austria a folosit dreptul de veto pentru a bloca accesul României în spațiul european de liberă circulație în cadrul consiliului JAI de la finalul anului trecut. De atunci eurodeputații români au pus presiunea asupra Comisiei dar și a Parlamentului European pentru a forța mâna Austriei. (Rador)