Războiul din Ucraina a făcut ca tot mai multe state occidentale să destructureze rețelele de spioni ruși din țările lor. Nu același lucru a fost însă făcut de Austria, care a încercat pe cât posibil să evite expulzarea acestora.
În ultimele luni însă, atitudinea Vienei s-a schimbat. Patru diplomați ruși au fost expulzați joia trecută de Ministerul de Externe de la Viena, în baza unui ordin strict de a părăsi Austria până la 8 februarie. De asemenea, doi diplomați vor trebui să părăsească ambasada Rusiei. Sunt sute de cetățeni ruși care lucrează în instutuții cheie ale Austriei.
Austria, împânzită de spionii ruși
Ministerul austriac de Externe a spus că , 77 de persoane acreditate cu statut diplomatic lucrează la ambasada rusă, iar alte 100 lucrează pentru diverse organizații internaționale, precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Mai mult, 143 de ruși sunt cunoscuți de Ministerul Afacerilor Externe pentru îndeplinirea unor sarcini administrative și tehnice. Austria a evitat să-i expulzeze pe cei suspectați de spionaj din mai multe motive, comparativ cu celelalte state europene. Potrivit prevederilor legislative, spionii au voie să își facă treaba nestingheriți, atâta timp cât nu fac rău Austriei.
Se estimează că sunt aproximativ 7.000-8.000 de spioni, majoritatea ruși, dar și un număr destul de mare de chinezi, iranieni și turci. Principalele motive ale refuzului Austriei de a-i expulza au constat în reacția similară ce ar putea veni din partea Rusiei, spre exemplu. În plus, numărul agenților de informații austrieci care lucrează la Moscova este o fracțiune din numărul rușilor din Viena. Cu toate acestea, de la începutul războiul în Ucraina, activitatea de spionaj în Austria a crescut semnificativ.
De ce a început Viena să expulzeze diplomați ruși
Demersurile din ultima perioadă ale Austriei ar putea fi legate de rapoartele postului public de radio austriac FM4. Potrivit acestora, o gamă vastă de receptoare de sateliți de pe acoperișul ambasadei ruse a ONU, ar fi sediul unui sistem de spionaj de o amploare fără precedent în Europa.
O altă teorie constă în conferința Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Viena din 23-24 februarie. Anul trecut, evenimentul a fost găzduit de Polonia, care i-a exclus pe ruși. Totodată, în ciuda obiecțiilor formulate de 81 de delegați din 20 de țări, Austria intenționează să permită participarea unei delegații din Rusia. Cu toate acestea, Ministerul de Externe austriac ar nega orice legătura dintre expulzarea celor patru diplomați ruși și organizarea conferinței OSCE.
Potrivit presei austriece, 50% dintre rușii trimiși care se numesc diplomați sunt, de fapt, ofițeri de informații și au legături cu serviciile secrete rusești, potrivit rador.ro.