Australia,  lovită de cel mai sofisticat atac cibernetic din istorie! Cine e agresorul?

Premierul australian Scott Morrison afirmă că țara sa se confruntă cu un atac cibernetic de proporții de luni de zile, iar intensitatea  acestuia este în creștere.  

Morisson a refuzat să numească vreun suspect, dar a declarat că nu există „un număr mare de țări care pot efectua operațiuni de asemenea amploare”.

El a spus că „multe” entități au fost vizate, dar succesul atacurilor a fost limitat. „Această activitate vizează organizațiile australiene într-o serie de sectoare, inclusiv toate nivelurile guvernului, industriei, organizațiilor politice, educației, sănătății, furnizorilor de servicii esențiale și operatorilor unor infrastructuri critice.

„Știm că este un cyber actor sofisticat, care are în spate un stat, dată fiind amploarea și natura organizațiilor vizate”, a spus el. „Din păcate, această activitate nu este nouă.Iar  frecvența a crescut. 'Morrisson a declarat că a vorbit cu aliații, inclusiv cu premierul britanic Boris Johnson, despre acest atac  și l-a informat, de asemenea, și pe liderul opoziției, Anthony Albanese.

Dacă premierul australian refuză să arate pe cineva cu degetul, specialiștii în atacuri electronice par să știe cine e în spatele acestei acțiuni ostile. Expertul cibernetic Nick Savvides, directorul Forcepoint, a declarat pentru Daily Mail Australia că există 10- 15 state care ar putea fi în spatele atacului, inclusiv Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

Coronavirus. Atacuri cibernetice în cascadă la Departamentul de Sănătate al SUA

China amenință golănește Australia să renunțe la ancheta COVID-19

Directorul executiv al Institutului de Politici Strategice din Australia, Peter Jennings, spune că în procent de  95% e sigur că în spatele atacului este China. „Rușii ar putea să o facă. Nord-coreenii ar putea face acest lucru, dar niciunul dintre ei nu este atât de interesat încât să dea o asemenea  amploarea atacului.”, a declarat el pentru The Australian.

Scopul ar fi crearea unui punct de sprijin în sistemele inamicului pentru a putea închide școlile, spitalele și industriile cheie în caz de război, au declarat experții citați de dailymail.co.uk.

La începutul acestei săptămâni, Australia a lansat șase nave de război în Oceanul Pacific pentru operațiuni de instruire înaintea unui exercițiu de amploare împreună cu Marina SUA. Navele HMA Canberra, Hobart, Stuart, Anzac, Ballarat și Arunta și-au părăsit luni baza în portul Sydney.Și China și-a sporit exercițiile de antrenament în Pacific în ultimele luni, încercând să-și dovedească forța militară.