Australia ar putea renunța la monarhie. Regele Charles, pus în fața deciziei
- Bianca Ion
- 12 octombrie 2024, 23:14
Regele Charles a transmis, înainte de vizita sa în Australia, că nu va interveni în decizia acestei țări de a deveni republică, subliniind că este o chestiune care aparține exclusiv cetățenilor australieni. Potrivit declarațiilor oferite de purtătorul său de cuvânt, monarhul a afirmat că viitorul statut al Australiei este o alegere care trebuie luată de către poporul acestei națiuni.
Cel mai important turneu al Regelui Charles
Turneul în Australia va fi cel mai important eveniment internațional pentru Regele Charles de la diagnosticarea sa cu cancer și va marca prima sa vizită în calitate de șef al statului. Mișcarea republicană din Australia (ARM) a cerut deja o întâlnire cu monarhul, ceea ce evidențiază tensiunile din ce în ce mai mari pe tema viitorului monarhiei în această țară.
Regele a adoptat o „abordare neconflictuală” față de susținătorii republicanismului în Australia, sugerând că respectă dorința poporului australian de a decide asupra menținerii sau renunțării la monarhie. Vizita sa vine într-un moment delicat pentru țară, unde discuțiile despre transformarea în republică devin din ce în ce mai frecvente.
Potrivit The Guardian, secretarul privat adjunct al regelui a răspuns solicitării ARM, subliniind că Regele Charles are o „dragoste și afecțiune profundă” pentru Australia, ceea ce sugerează o relație strânsă între suveran și poporul australian, în ciuda discuțiilor despre o eventuală schimbare a formei de guvernământ.
Nathan Ross le-ar fi spus anti-monarhiștilor:
„Majestatea Sa, în calitate de monarh constituțional, acționează la sfatul miniștrilor săi și, prin urmare, dacă Australia devine o republică este o chestiune pe care publicul australian trebuie să o decidă”.
Regele Charles ar putea să nu mai reprezinte Australia
Graham Smith, liderul grupului britanic Republic, aflat în Australia pentru a protesta împotriva monarhiei pe durata vizitei regelui Charles, a declarat că reacția publicului australian față de călătoria suveranului a fost una marcată de „indiferență și dezinteres”. Smith a menționat că, în timpul discuțiilor sale cu localnici, prieteni și activiști, mulți nu erau conștienți de vizită și nu păreau interesați de acest eveniment.
Smith a explicat că prezența sa în Australia face parte dintr-o campanie mai amplă desfășurată în Regatul Unit, menită să pună sub semnul întrebării modul în care Regele Charles poate reprezenta poporul britanic. El a subliniat, de asemenea, nemulțumirea față de costurile ridicate ale vizitei, care sunt suportate de contribuabilii din ambele țări, considerând că acestea sunt nejustificate pentru o vizită de scurtă durată.
În plus, Smith a adăugat că dorește să transmită un mesaj clar australienilor: monarhia nu este o instituție care merită respectul și deferența publicului. El speră ca această vizită să contribuie la dezbaterea privind relevanța monarhiei în Australia și Regatul Unit, atrăgând atenția asupra faptului că regaliștii nu reprezintă majoritatea în Marea Britanie.
Primul pas pentru a renunța la monarhie a fost făcut în 1999
În 1999, Australia a organizat un referendum în care populația a fost întrebată dacă dorește transformarea țării în republică, iar rezultatul a arătat că 54,9% dintre votanți s-au opus acestei schimbări. Deși prim-ministrul Anthony Albanese susține că Australia ar trebui să aibă un cetățean australian ca șef de stat, el a declarat că nu vede organizarea unui alt referendum pe această temă ca fiind o prioritate imediată a guvernului său.
Australia face parte din Commonwealth, o organizație care include foste colonii britanice și alte națiuni. Deși este un stat independent, țara continuă să recunoască monarhul britanic, în prezent Regele Charles al III-lea, ca șef de stat. Acest rol este însă unul pur simbolic, fără a afecta suveranitatea sau funcționarea guvernului australian.